Antena 3 CNN Externe Atacurile de la Munchen trezesc amintiri dureroase. Masacrul din timpul Jocurilor Olimpice din 1972

Atacurile de la Munchen trezesc amintiri dureroase. Masacrul din timpul Jocurilor Olimpice din 1972

1 minut de citit Publicat la 22:27 22 Iul 2016 Modificat la 22:27 22 Iul 2016
munchen.jpg
Locul unde au fost ținuți ostaticii Foto: Wikipedia

Munchen este în aceste momente cel mai fierbinte punct de pe harta Europei. Atacurile teroriste din mijlocul orașului aduc aminte, inevitabil, despre un alt incident celebru, care a schimbat percepția occidentului asupra terorismului și a modificat substanțial modul în care autoritățile au decis să combată fenomenul.

Pe 5 și 6 septembrie 1972, 11 membri ai delegației sportive a Israelului, participantă la Jocurile Olimpice de la Munchen, au fost luați ostatici de un comando al organizației Septembrie Negru, aripa militară a Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Teoriștii au cerut eliberarea a 236 de deținuți din închisori din Israel și Germania, respingând orice altă ofertă făcută de negociatori.

Autoritățile germane au încercat să salveze ostaticii, dar nefiind pregătite pentru o asemenea situație, au eșuat lamentabil.

17 persoane au murit: șase antrenori israelieni, cinci sportivi israelieni, 5 dintre teroriști și un polițist.

Imediat, Mossadul a lansat ample operațiuni de a-i găsi și ucide pe cei responsabili pentru luarea de ostatici, în timp ce autoritățile germane au recunoscut neputința în fața unor astfel de amenințări teroriste și au înființat GSG 9, unitatea specială anti-teroristă. Astfel de unități au fost înființate ulterior în multe alte țări europene.

Timp de mulți ani, Germania a încercat să își acopere eșecul, care a ieșit însă la iveală. Astăzi, deși nemții sunt infinit mai bine pregătiți pentru combaterea terorismului, atacurile de la Munchen arată că pentru acest război urban de gherilă nu poți fi niciodată cu adevărat pregătit.

×
x close