Antena 3 CNN Externe Atacatorul premierului Mette Frederiksen era beat și drogat. Bărbatul nu este cetățean danez

Atacatorul premierului Mette Frederiksen era beat și drogat. Bărbatul nu este cetățean danez

Atacatorul este cetățean străin, dar care lucra în Danemarca

profimedia-0856474839
prim-ministrul danemarcei Mette Frederiksen
de Robert Kiss    |    08 Iun 2024   •   23:07

Bărbatul care a atacat-o ieri pe prim-ministra daneză Mette Frederiksen are 39 de ani și, potrivit poliției, era beat și drogat. Acesta a lovit-o pe Frederiksen cu pumnul în umăr, moment în care prim-ministra daneză s-a dezechilibrat, scrie presa din Danemarca.

Atacatorul este un cetățean străin care susține că nu are nicio legătură cu Danemarca, dar a lucrat în țară în ultimele trei luni din 2023 și locuiește într-o locuință închiriată în orașul Brøndby.

Nu vorbește și nici nu înțelege daneza, dar are un număr de înregistrare civilă daneză, relatează publicația locală „Berlingske”.

Audierea învinuiților și a martorilor din dosar a avut loc cu ușile închise din cauza unui uriaș interes public.

La momentul atacului, bărbatul era beat și sub influența drogurilor. El nu își amintește ce s-a întâmplat aseară, dar pretinde că știe cine este Frederiksen și o descrie drept „un prim-ministru foarte bun”. Acesta a fost arestat.

Decizia judecătorului s-a bazat pe o declarație a acuzatului, în care a recunoscut că știe cine este Frederiksen și ce funcție publică deținea. Dat fiind faptul că învinuitul nu are nicio legătură cu Danemarca, există riscul ca acesta să fugă.

După atac, Frederiksen s-a plâns de dureri de gât. În cursul zilei, a devenit clar că a fost transportată la spital din cauza unei răni ușoare în urma impactului.

Premierul danez este „în siguranță, dar în stare de șoc”, potrivit unui comunicat transmis de biroul său, în care se spune că aceasta a suferit o entorsă cervicală uşoară. Toate evenimentele oficiale la care urma să participe sâmbătă şefa guvernului danez au fost anulate.

Martorii au declarat presei locale că prim-ministrul Danemarcei, în vârstă de 46 de ani, a reușit să plece singură de la locul atacului.

Au existat reacții imediate din toată Europa din partea liderilor europeni care au condamnat atacul asupra lui Frederiksen.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Trump îl numește pe Biden „o grămadă bătrână de rahat împrăștiat”
x close