Antena 3 CNN Externe Dublu atac terorist în Rusia. Patru civili au fost uciși, printre care și un preot ortodox. Bilanțul morților a crescut la 19

Dublu atac terorist în Rusia. Patru civili au fost uciși, printre care și un preot ortodox. Bilanțul morților a crescut la 19

Dublu atac terorist în Rusia. Patru civili au fost uciși, printre care și un preot ortodox. Bilanțul morților a crescut la 19
Imagini surprinse în timpul dublului atac terorist din Daghestan. Surse foto: X@BowesChay, X@israelnewspulse
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2024   •   07:58

UPDATE 13:02 Ambasadorul SUA la Moscova a fost chemat la Ministerul de Externe, în urma atacului de la Sevastopol, a anunțat instituția rusă.

Diplomatului american i s-a transmis că Statele Unite poartă aceeași responsabilitate cu regimul de la Kiev pentru atacul din Crimeea, pe care Moscova îl consideră "terorist".

Ambasadorului SUA i s-a mai spus că Statele Unite "au devenit parte în conflict, întrucât au furnizat arme folosite de Ucraina pentru a ataca Rusia" și că autoritățile de la Moscova vor da un răspuns atacului ucrainean de duminică, de la Sevastopol.

UPDATE 11:50 Patru civili au fost uciși în atacurile care au avut loc în cea mai sudică provincie a Rusiei, Daghestan, a anunțat luni Comisia de investigație a Rusiei. Numărul morților crește la 19. 

„Conform datelor preliminare, au fost uciși 15 ofițeri de poliție, precum și patru civili, inclusiv un preot ortodox”, a declarat Comitetul de Investigații într-un comunicat despre atacurile de duminică, potrivit CNN.

Un prim bilanț al atacului de duminică a indicat șase polițiști morți, însă numărul victimelor a fost ulterior actualizat, potrivit CNN și BBC.

Informația privindu-i pe cei 15 ofițeri de poliție uciși a fost furnizată de liderul politic din Daghestan, Serghei Melikov, notează BBC.

În urma atentatelor, autoritățile au declarat trei zile de doliu, începând de luni.

Drapelele vor fi coborâte în bernă pe teritoriul întregii republici, iar instituțiile culturale, companiile de televiziune și radio din Daghestan vor anula toate evenimentele și programele de divertisment în timpul perioadei respective, a precizat Serghei Melikov.

UPDATE, 10:00 Autoritățile declară încheiată vânătoarea de teroriști din Daghestan, după atacurile de duminică

Operațiunea antiteroristă declanșată în republica rusă Daghestan, după atacuri împotriva unor biserici ortodoxe şi a unei sinagogi, s-a încheiat.

Anunțul a fost făcut, luni, de Comitetul Antiterorist Rus.

"Ca urmare a neutralizării ameninţărilor la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor, s-a decis să se pună capăt operaţiunii antiteroriste", a precizat instituția citată, conform presei din Rusia.

Bilanțul loviturilor teroriste din Daghestan se ridică la 16 morți, dintre care 15 polițiști, au anunțat anterior autoritățile.

Știrea inițială

Teroriștii au vizat sinagogi și biserici

Conform relatărilor din presa internațională, atacatorii au vizat biserici și sinagogi din orașele Derbent și Mahacikala. Preotul ortodox a fost ucis în acest din urmă oraș.

Imagini postate pe rețelele de socializare arată persoane îmbrăcate în haine închise la culoare care trag în vehicule ale poliției și un convoi al serviciilor de urgență ajuns ulterior la fața locului.

În Derbent, unde există o veche comunitate evreiască, teroriștii au deschis focul la o sinagogă și la o biserică ortodoxă.

FSB a arestat suspecți din Daghestan care i-ar fi susținut pe atentatorii de la Crocus City Hall din Moscova

Acestea au fost ulterior incendiate.

În satul Sergokal, teroriștii au tras într-o mașină a poliției. Poliția l-a arestat pe Magomed Omarov, șeful unui district de lângă orașul Mahacikala, în urma unor informații potrivit cărora doi dintre fiii săi s-ar fi aflat printre atacatori.

În ceea ce-i privește pe teroriști, aceștia nu au fost identificați. Șase dintre ei ar fi fost uciși în schimbul de focuri cu forțele de securitate. Alții sunt căutați de poliție.

Daghestan, republică autonomă din componența Federației Ruse, este situată în Caucazul de Nord.

Este una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei și este locuită preponderent de musulmani, fiind, în trecut, scena altor atacuri teroriste.

La finele lunii martie, serviciul rus de securitate, FSB, a arestat mai multe persoane din Daghestan care ar fi oferit sprijin financiar atacatorilor de la sala de concerte Crocus din Moscova.

Atentatul din 22 martie de la Crocus City Hall, revendicat de Statul Islamic, s-a soldat cu cel puțin 145 de morți.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close