Disputa teritorială dintre Marea Britanie şi Argentina pentru Inslulele Falkland/Las Mavinas se încinge după ce preşedinta Argentinei a trimis o scrisoare deschisă premierului David Cameron şi secretarului general al ONU Ban Ki-moon prin care acuza britanicii de colonialism, informează
CNN.
Publicaţia britanică The Sun a cumpărat spaţiu publicitar într-un ziar din Buenos Aires şi a publicat un anunţ prin care cere argentinienilor să "ia mâinile" de pe teritoriul disputat.
În scrisoarea sa deschisă, Cristina Fernandez de Kirchner susţinea că argentinienii de pe insule au fost expulzaţi de marina britanică şi că a început un proces de implantare de populaţie specific colonialismului.
"Marea Britanie, puterea colonială, a refuzat să returneze teritoriile Republicii Argentina, împiedicând astfel restaurarea integrităţii sale teritoriale", a scris preşedinta în scrisoarea sa.
Ea menţionează o rezoluţie a ONU din 1965, care invită cele două ţări să negocieze o soluţie pentru disputa suveranităţii şi le cere britanicilor să respecte hotărârea.
Textul publicaţiei The Sun contrazice aserţiunile preşedintei sud-americane. "Ideea că acum 180 de ani Argentinei i-au fost luate Insulele Falkland este nefondată. (...) Niciun fel de populaţie nu a fost expulzată. Pe insule era prezentă o garnizoană argentiniană care încerca să impună suveranitatea pe un teritoriu britanic. (...) Suveranitatea britanică asupra Insulelor Falkland datează din 1765, dinainte ca Republica Argentina să existe", argumentează publicaţia.
Locuitorii de pe insule, care vor participa la un referendum în luna martie au respins, de asemenea, acuzaţiile şefului de stat argentinian. "Nu suntem o colonie. Relaţia noastră cu Marea Britanie este voluntară", a declarat Barry Elsby, membru al legislativului Insulelor Flakland.
Localizate în sudul Oceanului Atlantic, insulele sunt la o distanţă de aproximativ 480 de kilometri de vârful Americii de Sud şi au fost considerate un punct important de oprire şi realimentare pentru rutele comerciale, având şi un potenţial de resurse naturale încă neexploatat.