Marea Britanie a anunţat miercuri că a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite împreună cu România şi Liberia.
"Marea Britanie i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, T S Tirumurti, alături de România şi Liberia, pentru a semnala atacul Iranului asupra navei MV Mercer Street.
Consiliul de Securitate trebuie să reacţioneze la acţiunile destabilizatoare ale Iranului şi la nerespectarea legislaţiei internaţionale", a afirmat, prin Twitter, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.
Guvernul de la Londra a transmis Consiliului de Securitate ONU că este "foarte probabil" ca atacul asupra petrolierului să fi fost comis de Iran, cu o dronă.
Este puţin probabil să se ajungă la o decizie a Consiliului de Securitate ONU în sesiunea programată vineri, în contextul în care Rusia, un aliat al Iranului, consideră că informaţiile despre incident sunt contradictorii.
"Există multe informaţii contradictorii. Este o analiză bazată pe probabilităţi, pe care noi o respingem total.
Trebuie să stabilim faptele, nu trebuie să ne grăbim cu tragerea de concluzii sau să trecem la acţiuni fără a avea dovezi despre ce s-a întâmplat", a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, citat de agenţia Reuters.
Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate ONU, la fel ca Statele Unite, China, Marea Britanie şi Franţa. Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic.
Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională. "