Antena 3 CNN Externe Israelul a lovit cu rachete sudul Beirutului. A fost ucis un șef Hezbollah, pentru prinderea căruia SUA ofereau 7 milioane de dolari

Israelul a lovit cu rachete sudul Beirutului. A fost ucis un șef Hezbollah, pentru prinderea căruia SUA ofereau 7 milioane de dolari

profimedia-0910118665
Israelul a lovit cu rachete sudul Beirutului. Foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    20 Sep 2024   •   15:08

Sirenele de alarmă aeriană au sunat, vineri, în mai multe zone din nordul Israelului, avertizând asupra mai multor valuri de rachete lansate de gruparea Hezbollah. Benjamin Netanyahu a renunțat să mai plece în vizita programată în SUA. 

Alarmele au fost activate în orașul Safed și în alte localități din Galileea, precum și în Ortal, în nordul Înălțimilor Golan, scrie Times of Israel.

Anterior, armata israeliană a făcut apel la populația din zonă să rămână în apropiere de adăposturile antiaeriene, anticipând că gruparea din Liban va lansa un atac semnificativ. 

Update: Armata israeliană a declarat vineri că nu intenţionează să crească tensiunile în regiune după atac.

„Nu acţionăm în vederea (provocării) unei escaladări pe scară largă în regiune. Acţionăm în conformitate cu obiectivele definite (ale războiului) şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unei conferinţe de presă.

Update: Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată în război cu Israelul în Fâşia Gaza, a condamnat vineri raidul aerian ţintit lansat în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut şi în care a fost ucis liderului unităţii de elită a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Ibrahim Aqil, împreună cu mai mulţi alţi comandanţi ai acestei grupări, apreciind că este vorba de o „escaladare brutală”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Hamas „condamnă agresiunea violentă şi teroristă lansată de aviaţia inamicului sionist în suburbia sudică a Beirutului”, se arată într-un comunicat al mişcării islamiste palestiniene, adăugând că este vorba de o „escaladare brutală”.

Update: Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că Ibrahim Aqil, comandantul de vârf al Hezbollah, și conducerea de vârf a matricei de operațiuni a grupului terorist și a forței de elită Radwan erau adunați în subteran când au fost vizați și uciși într-o lovitură aeriană israeliană.

„S-au adunat în subteran, sub o clădire rezidențială, în inima Dahiyeh, în timp ce foloseau civili drept scut uman. Ei se întâlneau pentru a coordona activitățile teroriste împotriva civililor israelieni”, spune Hagari într-o conferință de presă, potrivit Times of Israel.

Hagari spune că cel puțin 10 comandanți Hezbollah au fost uciși în atacul aerian din Beirut, alături de Aqil.

Update: Bombardamentul din Beirut a fost țințit pentru a elimina un lider important al Herzbollah, Ibrahim Aquil, cuniscut și sub numele Thsin. Acesta era o țintă importantă pe lista de teroriști căutați de SUA. Americanii au oferit 7 milioane de dolari pentru prinderea lui Aquil, considerat unul dintre vinovații pentru atacul terorist asupra Ambasadei SUA din Beirut, din 1980. Potrivit unor surse citate de CNN, Aquil era șeful operațiunilor speciale ale Hezbollah, o unitate de elită care desfățura o ședință chiar vineri, în clădirea lovită de bombardamentul israelian. 

Update: Israelul a bombardat într-o suburbie din Beirut

Israelul anunță că a efectuat, vineri după-amiază, o lovitură aeriană în capitala libaneză Beirut.

Potrivit relatărilor din presa locală, atacul a avut loc în suburbia Dahiyeh, un cunoscut bastion al Hezbollah.

Armata israeliană afirmă că, în acest stadiu, nu există nicio modificare a instrucțiunilor pentru populația civilă și precizează  că va oferi în curând detalii suplimentare cu privire la lovitura din capitala Libanului.

Între timp, pe rețele sociale au apărut imagini de la locul radiului efectuat în urmă cu puțin timp de Israel în Beirut.

Presa libaneză susține că un avion israelian F-35 a executat atacul cu două rachete și că a fost vizată o clădire.

În imagini se văd vehicule distruse și clădiri cu fațadele avariate, de o parte și de alta a unei străzi, în timp ce mai mulți bărbați în haine civile par să încerce să restabilească ordinea în haosul de după atac.

Update: Marea Britanie face planuri pentru evacuarea cetățenilor săi din Liban

Ministrul de Externe de la Londra, David Lammy, examinează planurile de urgență pentru evacuarea britanicilor rămași în Liban, după ce i-a îndemnat deja pe cetățenii țării sale să părăsească această țară, pe fondul ostilităților cu Israelul.

Oficialii britanici încearcă să evite repetarea haosului ocazionat de revenirea talibanilor la putere în Afganistan, în 2021.

Ministrul Lammy a indicat „tensiunile în creștere și victimele civile” din Liban după ce Israelul a efectuat, joi, lovituri aeriene asupra țintelor Hezbollah din sudul țării.

Update: IDF lichidează cu drona un combatant Hezbollah în Liban

Forțele israeliene au eliminat un luptător al grupării Hezbollah într-o lovitură executată cu drona și au publicat imaginile pe X.

Operațiunea a avut loc în zona localității Kfar Kila din sudul Libanului.

În imagini se vede o persoană care aleargă spre ceea ce pare a fi intrarea într-o clădire. Persoana este evidențiată printr-un cerc roșu desenat în jurul său. Imaginea îngheață și fundalul se schimbă, lăsând să se vadă o dronă deasupra clădirii.

Urmează o explozie care umple întreg cadrul.

În postarea publicată de IDF nu se precizează identitatea persoanei ucise dar se menționează faptul că aceasta a intrat într-o "structură militară" a Hezbollah.

Armata israeliană a confirmat, într-o altă postare pe X, că aviația statului evreu a atacat clădiri militare folosite de Hezbollah în mai multe zone din sudul Libanului.

Update: Poliția israeliană anunță declanșarea unor incendii, după căderea mai multor rachete în nordul Israelului

Poliția israeliană a anunțat, vineri, pe Telegram, că mai multe incendii au izbucnit în regiuni din nordul Israelului, după prăbușirea mai multor obiecte - probabil, rachete sau resturi de rachete interceptate în urma tirurilor lansate de gruparea Hezbollah.

Pompierii au fost desfășurați pentru a stinge focurile. O persoană ar fi fost rănită ușor, conform autorităților, care nu au oferit imediat detalii suplimentare în legătură cu victima.

Nu au fost oferite informații privind amploarea pagubelor.

Update: Hezbollah confirmă atacul cu rachete asupra Israelului

Gruparea Hezbollah a confirmat, vineri după-amiază, că a lansat mai multe atacuri în nordul Israelului.

Gruparea șiită pro-iraniană susține că a vizat batalionul de rachete și artilerie de la cazarma Yoav și Cartierul General al apărării aeriene și antirachetă din Kila.

Baza de rachete de apărare aeriană din Beria a fost, de asemenea, țintită, potrivit organizației militante.

Hezbollah a mai comunicat că a lansat rachete și spre două locații militare de pe Înălțimile Golan, ocupate de Israel.

Este vorba, potrivit sursei citate, despre cazarmele Al-Ulaika și Yarden.

Știrea inițială

Times of Israel notează că localnicii au semnalat activarea sistemului Iron Dome în zona orașului Safed, unde au fost interceptate mai multe proiectile. Nu au fost disponibile imediat informații despre eventuale victime sau pagube.

Până la ora acestei actualizări au fost semnalate peste 150 de rachete lansate din Liban spre Israel, în mai multe valuri, potrivit radiodifuzorului public Kan, care citează surse IDF.

Atacurile de vineri vin la o zi după ce liderul Hamas, Hassan Nasrallah, a spus că gruparea sa va da o ripostă statului evreu, în urma numeroaselor explozii care au ucis 27 de persoane și au rănit alte aproape 3.000.

Marți și miercuri, în Liban au explodat mii de pagere și stații de emisie-recepție minate cu explozibili, într-o operațiune amplu atribuită Israelului, dar pe care acesta din urmă nu a comentat-o și nu și-a asumat-o explicit.

Conform mai multor surse citate în presa internațională, mici cantități de explozibil militar au fost disimulate în bateriile acestor echipamente de comunicare folosite de membrii Hezbollah în locul telefoanelor mobile, susceptibile de a fi monitorizate și localizate.

Operațiunea ar fi fost pregătită de Israel pe parcursul mai multor ani.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close