Centrul ucrainean de securitate cibernetică a declarat că Rusia ar putea fi de vină pentru atac, a relatat agenţia rusă de ştiri TASS. Un mesaj de pe pagina principală a site-ului web al Ministerului ucrainean al Apărării spunea că acesta se află în întreţinere, potrivit Reuters.
”Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici murdare pentru că planurile sale agresive nu funcţionează pe scară largă”, a declarat Centrul ucrainean de securitate cibernetică.
Kievul a acuzat Moscova pentru atacuri similare în trecut, de când Rusia a început să mobilizeze peste 100.000 de soldaţi în apropierea frontierei. Ministerul a transmis pe Twitter că site-ul său a fost aparent supus unui atac cibernetic şi că lucrează la restabilirea accesului la acesta.
Oshadbank a confirmat atacul cibernetic spunând că acesta a dus la încetinirea unora dintre sistemele sale. Centrul de comunicare strategică a declarat că utilizatorii Privatbank au avut, de asemenea, probleme cu plăţile şi cu o aplicaţie bancară. Privatbank nu a comentat încă.
Internauții, care citează Centrul pentru Securitatea Informațiilor din Ucraina, arată că atacul a vizat site-urile web ale Ministerului Apărării, ale forțele armate ucrainene precum și cele ale băncilor Privatbank și Oschadbank.
Centrul ucrainean de securitate cibernetică arată că Rusia ar putea fi responsabilă pentru atac, notează agenția TASS.
Oschadbank a confirmat că e vizată de un atac cibernetic.
De asemenea, pe pagina principală a site-ului Ministerului Apărării din Ucraina era afișat mesajul că "se efectuează lucrări de mentenanță".
Atacul semnalat marți ar fi de tipul DDoS (Distributed Denial of Service).
Executat cu numeroși boți distribuiți în rețea, un astfel de atac transmite porturilor serverului atacat să se deconecteze de la internet.
Efectul este că utilizatorii nu mai pot accesa site-urile găzduite pe serverele atacate.
Autoritățile ucrainene au mai raportat în trecutul recent atacuri informatice, pe care le-au atribuit Moscovei.
De asemenea, se speculează că elemente de război hibrid, care includ atacul informatic, ar putea preceda o ofensivă militară clasică.
Reuters relata luni, citând surse occidentale din domeniul securității, că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informațional şi de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum rețelele de electricitate și gaz.