Partidul conservator polonez, condus de Jaroslaw Kaczynski, a votat marți noaptea o lege privind Tribunalul Constituțional pe care îl vede ca un obstacol pentru reformele sale și încearcă să îi paralizeze activitatea, potrivit Curții Supreme, opoziției liberale și unor numeroși juriști, transmite
Agerpres.
Nou episod al luptei dintre Tribunalul Constituțional, cu atribuții în a se pronunța asupra conformității legilor, și partidul Lege și Justiție (PiS) la putere din octombrie, această lege a fost aprobată de 235 de deputați, contra 181 și patru abțineri.
Textul, dezbătut în viteză, introduce, printre altele, regula unei majorități calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului, obligat să reunească pentru a se pronunța în cazuri de mare importanță 13 judecători din totalul de 15 ai acestei curți, față de nouă înainte.
Or, PiS a numit deja cinci judecători din partea sa, urmând o procedură controversată, situație ce îi va permite să blocheze cu ușurință avizele defavorabile ale Tribunalului. Acțiunea sa a provocat un val de critici din partea opoziției, mass-media și a unor personalități din străinătate, cum este președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urmă ca comparat situația "dramatică" din Polonia cu o "lovitură de stat", spre marea nemulțumire a guvernului de la Varșovia.
Potrivit Curții Supreme a Poloniei, noua lege "se amestecă în independența" Tribunalului Constituțional și urmărește "să îngreuneze, chiar să blocheze" funcționarea sa. Ea "falsifică sensul funcționării Tribunalului Constituțional într-un stat democratic de drept", a scris într-o opinie adresată Dietei președinta Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf.
În plus, textul introduce termene obligatorii de trei până la șase luni între depunerea unei sesizări și verdictul Tribunalului Constituțional (14 zile până în prezent), ceea ce "anunță iminente potențiale întârzieri și, de fapt, paralizia" Tribunalului, este de părere Curtea Supremă.
Dispunând de majoritatea absolută în parlament după legislativele de la 25 octombrie, PiS afirmă că în componența sa actuală, favorabilă liberalilor trecuți în opoziție după opt ani la putere, Tribunalul Constituțional ar putea să îi blocheze reformele.
Pentru opoziția poloneză de toate culorile, noile autorități vor pur și simplu să se elibereze de orice control independent.