Într-un interviu acordat acum câteva zile, dar difuzat abia ieri, Vladimir Putin a vorbit, pentru prima dată, despre "statalitatea" teritoriilor din sudul şi estul Ucrainei.
VLADIMIR PUTIN: "Trebuie să înceapă, fără întârziere, discuţii substanţiale, de fond, şi nu doar despre aspectele tehnice, ci şi despre organizarea politică şi socială, despre statalitatea din sud-estul Ucrainei".
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a explicat că nu era vorba de recunoaşterea suveranităţii republicilor proclamate de separatişti la Doneţk şi Luhansk. Declaraţia lui Putin vine după o puternică ofensivă a rebelilor care au deschis un nou front pe litoralul Mării Negre.
La operaţiune iau parte şi cetăţeni ruşi care spun, însă, că sunt doar voluntari şi nu fac parte din armata regulată.
Următoarea ţintă a separatiştilor poate fi Mariupol, unde se lucrează intens la întărirea apărării oraşului.
Între timp, o navă ucraineană de grăniceri de pe Marea de Azov a fost atacată, de la ţărm, cu foc de artilerie, atacul fiind primul de acest gen. Armata nu a precizat dacă există pierderi. Un semn că actualul conflict seamănă tot mai mult cu un război între state este schimbul de prizonieri, de ieri, între Rusia şi Ucraina.
10 paraşutişti ruşi care afirmau că au intrat din greşeală în Ucraina au fost schimbaţi cu 63 de soldaţi ucraineni ajunşi pe teritoriul Rusiei.
Posibilitatea unei invazii ruse de amploare este privită cu îngrijorare în toată lumea. Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei iar un senator american aflat în vizită la Kiev a chemat Occidentul să livreze "arme defensive" Ucrainei.