Antena 3 CNN Externe Atacurile cu arme de foc, principala cauză a morții copiilor și adolescenților din Statele Unite în 2020

Atacurile cu arme de foc, principala cauză a morții copiilor și adolescenților din Statele Unite în 2020

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 17:41 25 Mai 2022 Modificat la 17:52 25 Mai 2022
pistol
Sursa foto: Pexels

În timp ce sinuciderile au contribuit la bilanț, datele arată că omuciderile reprezintă majoritatea deceselor cauzate de arme.

Peste 390 de milioane de arme sunt deținute de civili americani.

Potrivit cercetării - care a fost publicată săptămâna aceasta în New England Journal Medicine - creșterea numărului de decese cauzate de arme în rândul americanilor cu vârste cuprinse între unu și 19 ani a făcut parte dintr-o creștere generală de 33,4% a omuciderilor cu arme de foc la nivel național.

Omuciderile, a observat studiul, afectează în mod disproporționat tinerii americani.

În aceeași perioadă, rata sinuciderilor cu arme de foc în SUA a crescut cu 1,1%.

Rata totală a deceselor din cauza armelor din toate motivele - sinucidere, omucidere, neintenționată și nedeterminată - în rândul copiilor și adolescenților a crescut cu 29,5%, de peste două ori față de cea a populației mai largi.

Rata deceselor cauzate de arme la 100.000 de locuitori a crescut atât în ​​rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor, precum și în rândul grupurilor demografice etnice, între 2019 și 2020, cu cea mai mare creștere în rândul americanilor de culoare.

În ultimii ani, decesele cauzate de arme au fost pe locul doi, după accidentele de mașină, ca principală cauză de deces în rândul tinerilor americani. Cu toate acestea, decesele cu mașini au scăzut de-a lungul timpului și în 2020 aproximativ 3.900 de americani sub 19 ani au murit în accidente de mașină.

Incidentele de supradoze și intoxicații cu droguri au crescut cu 83,6% între 2019 și 2020, iar acum sunt a treia cauză de deces în acea grupă de vârstă.

Un studiu separat publicat la începutul lunii aprilie a constatat că 954 de tineri au murit din cauza supradozelor în 2020, comparativ cu 492 în 2019.

Violența cu armele în SUA a crescut de când a început pandemia de COVID-19 la începutul anului 2020.

„Motivele creșterii sunt neclare”, se spune în cercetare. „Nu se poate presupune că mortalitatea legată de arme de foc va reveni ulterior la nivelurile pre-pandemie”.

Un studiu separat, publicat în Annals of Internal Medicine în februarie, a constatat că 7,5 milioane de adulți din SUA - puțin sub 3% din populație - au devenit pentru prima dată deținători de arme în timpul pandemiei dintre ianuarie și aprilie 2021.

Aceasta, la rândul său, a expus 11 milioane de oameni la arme de foc de uz casnic, inclusiv cinci milioane de copii.

×
x close