Antena 3 CNN Externe Atac armat în Georgia: FBI a alertat autoritățile locale încă de anul trecut cu privire la băiatul de 14 ani acuzat că a ucis 4 oameni

Atac armat în Georgia: FBI a alertat autoritățile locale încă de anul trecut cu privire la băiatul de 14 ani acuzat că a ucis 4 oameni

atac armat liceu georgia getty
Colt Gray, în vârstă de 14 ani, a negat în faţa Poliţiei, în mai 2023, că se afla în spatele unor postări pe internet care conţineau imagini cu arme. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    05 Sep 2024   •   07:44

Băiatul acuzat că a omorât patru persoane la liceul din Georgia la care învăţa a fost audiat, anul trecut, de Poliţie, în legătură cu ameninţări anonime formulate online, a anunţat FBI, potrivit BBC.

Colt Gray, în vârstă de 14 ani, a negat în faţa Poliţiei, în mai 2023, că se afla în spatele unor postări pe internet care conţineau imagini cu arme, avertizând despre un atac armat la şcoală.

Suspectul a deschis focul, miercuri, la liceul Apalachee din oraşul Winder, omorând doi profesori şi doi elevi, afirmă anchetatorii. Alţi opt elevi şi un profesor au fost răniţi.

El a fost arestat în campus şi va fi pus sub acuzare ca adult.

Poliţia a identificat victimele ca fiind profesorii Christina Irimie şi Richard Aspinwall şi elevii de 14 ani Mason Schermerhorn şi Christian Angulo.

Într-o conferinţă de presă, directorul Biroului de Investigaţii din Georgia Chris Hosey  a afirmat că arma folosită a fost una „stil AR (semi-automată – n.r.)”.

Într-o declaraţie, FBI a arătat că al său Centru Naţional de Operaţiuni privind Ameninţările a alertat forţele de ordine locale în mai 2023, după ce a primit ponturi anonime despre „ameninţări online de a comite un atac armat la o şcoală, la un loc şi moment neidentificate”.

Agenţia a arătat că, în decurs de 24 de ore, anchetatorii au stabilit că ameninţările veneau din Georgia.

Adjuncţii şerifului i-au audiat pe băiat şi pe tatăl său, care „a declarat că are arme de vânătoare în casă, dar suspectul nu avea acces nesupravegheat la ele”, a transmis FBI.

Suspectul, care avea 13 ani atunci, a negat că a formulat ameninţările online şi oficialii „au alertat şcolile locale pentru monitorizarea continuă a acestuia”.

„La acel moment, nu exista o cauză probabilă pentru arestare sau pentru alte acţiuni de aplicare a legii la nivel local, de stat sau federal”, se mai arată în declaraţia FBI.

Şeriful Jud Smith a descris atacul ca „rău pur” şi a afirmat că ofiţerii au ajuns acolo la câteva minute de la primirea apelurilor la 911, la ora locală 10.20 (14.20 GMT).

Doi ofiţeri alocaţi şcolii „l-au interceptat imediat pe suspect”, a spus şeriful, adăugând că băiatul „s-a predat imediat”.

Băiatul a fost audiat şi a vorbit cu anchetatorii o dată după ce a fost luat în custodie, a afirmat şeriful Smith.

Şeriful a adăugat că nu a fost identificat un mobil al atacului şi că oamenii legii nu ştiu despre „ţinte, la acest moment”.

Elevii au descris scene de haos după ce au venit alerte privind un atacator în campus. Cursurile de la Apalachee au început luna trecută, dar mulţi elevi din SUA se reîntorc la şcoală în această săptămână.

Lyela Sayarath, care era în clasa presupusului atacator, a declarat pentru CNN că suspectul a plecat din încăpere la începutul unei ore de algebră.

Ea a spus că el a revenit şi a bătut la uşă, care se încuiase automat, dar un alt elev a refuzat să îl lase să intre după ce a observat că avea o armă.

Lyela a declarat pentru CNN că atacatorul s-a dus atunci în clasa alăturată, unde a început să tragă.

Marques Coleman, de 14 ani, a spus că l-a văzut pe atacator având „o armă mare” chiar înainte să înceapă împuşcăturile.

„M-am ridicat, am început să alerg, el a început să tragă, cam de 10 ori. A tras de cel puţin 10 ori”, a declarat el pentru CBS News.

„Profesorul meu a început să baricadeze uşa cu bănci”, a spus el.

După ce s-a ridicat, elevul spune că a văzut „unul dintre colegii mei de clasă pe jos, sângerând foarte tare”, o altă fată împuşcată în picior şi un prieten împuşcat în abdomen.

Acesta a fost al 23-lea atac armat de la o şcoală din SUA din 2024, potrivit unei baze de date realizate de revista Education Week, care indică 11 morţi şi 38 de răniţi în astfel de atacuri în acest an.

 
×
Subiecte în articol: atac armat Georgia Colt Gray
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close