Experţii au anunţat că numărul zonelor afectate de secetă s-a triplat în cele nouă state din Midwest, acolo unde se obţine trei pătrimi din producţia americană de soia şi porumb.
"Asistăm la multe evenimente fără precedent, în special viteza cu care această secetă evoluează", a declarat joi Brian Fuchs, din cadrul Centrului de Supraveghere a Secetei. "Lucrurile s-au înrăutăţit cu adevărat în ultimele două luni". Zona afectată este cea mai importantă de la înfiinţarea acestui centru, în 1999.
SUA se confruntă "fără îndoială cu situaţia cea mai gravă din ultimii 25 de ani", a declarat pe 18 iulie secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, după o întâlnire cu preşedintele Barack Obama, în care s-a discutat despre această catastrofă care afectează aproximativ 61 la sută din teritoriul Statelor Unite, cel mai important producător mondial de soia şi porumb.
Departamentul Agriculturii a publicat miercuri previziunile pentru preţul de desfacere pentru 2013. Aceste previziuni indicau un impact al secetei: consumatorii ar putea plăti în 2013 mai mult cu trei până la patru sută.
"Cifrele pentru 2013 arată o inflaţie mai importantă decât de obicei, cauzată parţial de secetă şi de preţul mai ridicat al recoltelor", a declarat Ephraim Leibtag, din cadrul serviciului de cercetări economice al Departamentului Agriculturii.
"Efectele încep să fie resimţite la nivelul fermelor. Dar acest lucru ar putea necesita între 2 şi 12 luni pentru a se difuza în toate sectoarele. Vor apărea cu siguranţă consecinţe (asupra preţurilor), din toamnă, în magazinele alimentare şi în restaurante, după care şi la sfârşitul anului, continuând în 2013", a menţionat Leibtag.