40 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, pentru principalii doi acuzaţi în cazul asasinării fostului premier sârb Zoran Djindjic. Sentinţa a fost dată în această după-amiază de Tribunalul pentru crimă organizată de la Belgrad. Clasa politică de la Belgrad se declară "satisfăcută" de sentinţă, deşi motivaţiile asasinării lui Djindjici nu au fost stabilite nici până acum.
Doi dintre cei 12 acuzaţi în cazul celui mai şocant atentat din istoria modernă a Serbiei au primit pedeapsa maximă, de 40 de ani de închisoare. Este vorba despre Milorad Ulemek, considerat "creierul" atentatului din martie 2003, şi Zvezdan Jovanovic, omul care a tras asupra premierului reformator. Ceilalţi 10 acuzaţi au fost condamnaţi la pedepse între 8 şi 35 de ani de închisoare.
Zoran Djindjici, primul premier democrat sârb de după căderea lui Slobodan Miloşevici, a fost ucis pe 12 martie 2003. Asasinatul, produs într-un moment în care Djindjici încerca să dea un impuls reformării ţării, după anii de război şi izolare politică internaţională, a şocat Serbia şi a îngrijorat profund Europa. Djindjici declara, cu puţin timp înaintea asasinării sale: "Misiunea este îndeplinită. Serbia e din nou pe un traseu sigur".
Verdictul vine după un proces de peste 3 ani, considerat de sârbi "procesul secolului". Milorad Ulemek, despre care procurorii cred că a fost "creierul" atentatului, a făcut parte, ca şi alţi trei acuzaţi, dintr-o celebră unitate a poliţiei secrete sârbe, numită Beretele Roşii. Fost combatant în războiele din Bosnia şi Kosovo, din anii 90, Milorad Ulemek, în vârstă de 39 de ani, a fost liderul unei grupări criminale de la Zemun, din apropiere de Belgrad, suspectate de implicarea într-o serie de asasinate politice, în perioada Miloşevici. Radicalul sârb a negat de fiecare dată că ar fi avut legături cu asasinatul politic din urmă cu 4 ani. "Eu, Milorad Ulemek, comandant al unităţii pentru operaţiuni speciale şi colonel de poliţie în retragere, declar că nu am nimic de a face cu asasinarea premierului Zoran Djinjic".
Radicalul sârb a fost deja condamnat la 40 de ani de închisoare pentru uciderea, la comanda lui Miloşevici, a fostului preşedinte sârb Ivan Stambolic, în 2000. În plus, Ulemek a primit şi 15 ani de închisoare pentru participarea la un atentat împotriva lui Vuk Draşkovici, în acel moment lider al opoziţiei sârbe. Un alt membru al Beretelor Roşii, Zvezdan Jovanovici, a primit şi el 40 de ani închisoare pentru că a încercat să-l asasineze pe Djindjic.
Motivaţiile asasinării lui Djindjic nu au fost foarte clar stabilite nici până acum. În rechizitoriul său, procurorul a indicat că obiectivul principal al asasinatului a fost destabilizarea guvernului, pentru a se favoriza rămânerea la putere a persoanelor pe care crima organizată să le poată controla. Zvezdan Jovanovici, omul care a tras asupra premierului a declara la rândul său că asasinatul a fost motivat politic şi viza deturnarea guvernului de la arestarea suspecţilor urmăriţi de Tribunalului Penal de la Haga. Jovanovici a retras apoi afirmaţiile, motivând că au fost făcute "sub ameninţare"
Antena 3