În noaptea de sâmbătă spre duminică, La ora 02.00, a intrat în vigoare armistiţiul israelian unilateral de încetare a focului. Premierul israelian Ehud Olmert a anunţat sâmbătă seară termenii acestui armistiţiu: ofensiva Israelului a încetat, dar armata israeliană va rămâne pe poziţii câteva zile. ?Israelul îşi va înceta operaţiunile în Fâşia Gaza, dar va continua să fie pregătit pentru orice tip de operaţiune în interiorul şi în jurul Fâşiei. Hamas nu face parte din înţelegerea la care am ajuns. Vorbim despre acorduri multinaţionale în care grupările teroriste cum este Hamasul nu ar trebui să-şi găsească locul?, a spus acesta
Este greu de crezut că acest armistiţiu va aduce cu adevarat pacea. Nu mai putin de opt rachete au fost lansate de Hamas spre Israel, imediat după anunţarea încetării focului. Oficialii israelieni au anunţat că nu vor tolera provocările din partea Hamas. ?Procesul de înarmare a Hamas trebuie oprit. În acest scop am semnat acorduri foarte importante care vor ajuta la îndeplinirea acestui scop. Un acord a fost semnat cu autorităţile egiptene care vor duce la diminuarea traficului de arme către Fâşia Gaza dinspre Iran şi Siria", a spus Ehud Olmert.
De cealaltă parte, oficialii Hamas susţin că Israelul nu şi-a atins ţelurile stabilite pentru această ofensivă. Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas este de părere că decizia Israelului ar trebui urmată de un acord de pace oficial şi de retragerea completă a trupelor.
Armistiţiul unilateral anunţat de guvernul de la Tel Aviv survine după 23 de zile de bombardamente aeriene şi lupte la sol între militarii israelieni şi militanţii Hamas. Conflictul a provocat o dramă umanitară: sute de mii de palestinieni au rămas fără locuinţe, iar pagubele provocate infrastructurii din Gaza se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de dolari.
Conflictul între Hamas şi Israel a început pe 27 decembrie 2008, când Tel Aviv-ul a lansat o ofensivă aeriană asupra mai multor obiective din Gaza ale organizaţiei islamiste. Peste 50 de avioane de luptă şi elicoptere israeliene au intrat în spaţiul aerian al Gazei şi au bombardat sediul Hamas, mai multe baze militare, clădiri ale Guvernului, dar şi instalaţii de lansare a rachetelor Kassam. Potrivit estimărilor, în raidurile aeriene din primele zile, aproape 300 de palestinieni şi-au pierdut viaţa, alţi 1000 fiind răniţi. Atacurile aeriene au fost însoţite de raiduri israeliene. În prima zi a lui 2009, unul dintre şefii Hamas a fost împuşcat.
Pe 3 ianuarie a început a doua fază a ofensivei israeliene. Mii de soldaţi, însoţiţi de blindate şi elicoptere au trecut graniţa în Gaza şi au luat cu asalt poziţiile deţinute de Hamas în partea de nord a regiunii. S-au dat lupte grele între militanţii Hamas şi forţele israeliene: liderii grupării islamiste afirmau atunci că Fâşia Gaza va deveni cimitirul armatei israeliene.
În zilele care au urmat incursiunii terestre în Gaza, Tel Aviv-ul a reuşit să împartă, practic, Fîşia Gaza în două. Partea de nord a regiunii şi oraşul Gaza City, cunoscute ca fiind un fief al grupării Hamas, au fost înconjurate, iar luptele s-au stransformat în război urban. Zeci de mii de palestinieni au încercat să fugă din zonă. Pe 6 ianuarie, cel puţin 125 de palestinieni şi 5 soldaţi israelieni au fost ucişi în bombardamentul unei şcoli a Naţiunilor Unite în care se adăposteau refugiaţi.
Pe 8 ianuarie, Organizaţia Naţiunilor Unite a emis o rezoluţie de încetare a focului. Nici Israelul şi nici Hamas nu au acceptat rezoluţia ONU. Conflictul a continuat. În urmă cu două zile, o clădire a organizaţiei ONU din Gaza a fost distrusă în urma bombardamentelor. Într-un alt atac, mai mulţi jurnalişi au fost răniţi. în cele trei săptămâni de conflict, peste 1.200 de palestinieni au murit, dintre care 400 copii. De asemenea, alţi 5.000 au fost răniţi. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, jumătate dintre ei sunt civili.
Antena 3