Antena 3 CNN Externe Armenii și turcii s-au întâlnit pentru prima dată la frontiera lor comună pentru a discuta despre normalizarea relațiilor

Armenii și turcii s-au întâlnit pentru prima dată la frontiera lor comună pentru a discuta despre normalizarea relațiilor

BeFunky-collage - 2024-07-30T172456.806
Emisarii speciali pentru normalizarea relaţiilor dintre Armenia şi Turcia s-au întâlnit la graniţa comună dintre cele două ţări / sursă foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iul 2024   •   17:33

Ruben Rubinian şi Serdar Kilic, emisarii speciali pentru normalizarea relaţiilor dintre Armenia şi Turcia, s-au întâlnit pentru prima dată, marți, la graniţa comună dintre cele două ţări, închisă de mai mult de trei decenii, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

Cei doi emisari s-au întâlnit la punctul de control Margara-Alican, potrivit unei declaraţii postate pe site-ul Ministerului de Externe armean.

Aceasta a fost a cincea întâlnire a reprezentanţilor însărcinaţi cu normalizarea relaţiilor dintre Armenia şi Turcia, prima având loc în ianuarie 2022 la Moscova, iar următoarele trei la Viena.

În cadrul reuniunii desfăşurate la frontieră, cele două părţi „au reconfirmat acordurile la care au ajuns la întâlnirile lor anterioare”, au convenit să evalueze criteriile tehnice care să permită funcţionarea punctului feroviar de frontieră Akhurik-Akyaka, precum şi să simplifice procedurile reciproce de acordare a vizelor deţinătorilor de paşapoarte diplomatice, care vor fi printre primii ce vor putea trece frontiera armeano-turcă în cazul deschiderii acesteia, se arată în declaraţia MAE de la Erevan.

Astăzi, emisarii armean şi turc şi-au confirmat de asemenea hotărârea de a continua procesul de apropiere fără condiţii prealabile pentru „realizarea obiectivului final al normalizării depline” a relaţiilor dintre cele două ţări, adaugă MAE armean.

Armenia şi Turcia nu au relaţii diplomatice, întrucât Ankara refuză să recunoască genocidul a 1,5 milioane de armeni comis în 1915 de Imperiul Otoman.

În 1993, în timpul primului război dintre Armenia şi Azerbaidjan asupra provinciei azere cu populaţie armeană Karabah, Turcia a decis să închidă unilateral graniţa cu Armenia, ca măsură de solidaritate cu Azerbaidjan, ţară apoi învinsă militar de Armenia, care a preluat atunci controlul asupra provinciei Karabah, recucerită în cele din urmă în întregime de armata azeră în septembrie 2023.

În decembrie 2021, la un an după ce Azerbaidjanul a câştigat, cu ajutorul militar turc, al doilea război din Karabah, Ankara a anunţat că va face primii paşi pentru normalizarea relaţiilor cu Erevanul, respectiv numirea unor reprezentanţi oficiali şi restabilirea zborurilor directe între cele două ţări.

A doua zi, Armenia şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi normaliza relaţiile cu Turcia fără condiţii prealabile, o decizie pe care nu toţi armenii o văd cu ochi buni şi care a ridicat de asemenea obiecţii în rândul reprezentanţilor marii diaspore armene.

Ca gest de bunăvoinţă înaintea procesului de normalizare a relaţiilor bilaterale, Armenia a ridicat şi embargoul asupra produselor din Turcia pe care îl introdusese cu un an mai devreme.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close