Antena 3 CNN Externe Armenia vrea să scape de Rusia și să încheie un parteneriat strategic cu SUA. Mesajul lui Nikol Pașinian pentru Biden

Armenia vrea să scape de Rusia și să încheie un parteneriat strategic cu SUA. Mesajul lui Nikol Pașinian pentru Biden

nikol pasinian profimedia
Nikol Pașinian i-a transmis un mesaj lui Biden cu ocazia Zilei Independenței SUA | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    04 Iul 2024   •   17:09

Premierul armean Nikol Pașinian a afirmat joi, într-un mesaj adresat președintelui american Joe Biden cu ocazia Zilei Independenței SUA, că Armenia este pregătită să ridice relațiile cu Statele Unite „la nivelul unui parteneriat strategic", relatează EFE.

„Sunt bucuros să observ că ataşamentul faţă de extinderea cooperării noastre pe mai departe (...) se reflectă în conceptul de ridicare a dialogului strategic între Armenia şi Statele Unite la nivelul unui parteneriat strategic", afirmă şeful guvernului armean în mesajul său.

Paşinian a subliniat că „valorile universale ale libertăţii, justiţiei şi democraţiei care au stat la baza creării Statelor Unite ale Americii şi idealurile reflectate în Declaraţia sa de Independenţă continuă să fie o sursă de inspiraţie şi de încurajare în lumea întreagă".

„Armenia acordă importanţă rolului SUA în procesul de restabilire a păcii în regiunea noastră şi apreciază sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa, democraţia, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor Republicii Armenia", adaugă el.

Declarația premierului privind disponibilitatea Armeniei de a forma un parteneriat strategic cu SUA survine într-un moment în care relațiile dintre Erevan și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la disoluția Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

În februarie, Pașinian a suspendat participarea Armeniei la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară post-sovietică condusă de Rusia, care include și Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

La sfârșitul lunii mai, el a declarat că două țări membre ale OTSC, pe care nu le-a numit, erau implicate în pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Nagorno-Karabah. Presa din Erevan a speculat că ar fi vorba despre Rusia și Belarus, conform The Moscow Times.

Acum trei săptămâni, premierul a anunțat că Armenia va părăsi OTSC, fără a specifica când va intra în vigoare această decizie.

Pașinian, care acuză OTSC de inactivitate în fața agresiunii azere, a declarat că procesul ar putea fi finalizat într-o lună sau „într-un an sau trei", conform EFE.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Ciolacu le răspunde șoferilor supărați pe Ordonanța 84
x close