Supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi delegaţii străine au respectat un moment de reculegere la ora 08.15 (02.15 ora României), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear.
În cadrul ceremoniei, primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut preşedintelui Barack Obama şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară "să vină să vizizeze oraşele bombei A cât mai repede posibil".
"Dacă faceţi acest lucru, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să se mai permită existenţa lor", a continuat edilul.
În urma bombardamentului nuclear de la Hiroshima, cel puţin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiaţii.
Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morţi. Atacurile au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.