Oficiali de top din SUA s-au îndreptat spre unul din cei mai informaţi specialişti în războiul din Vietnam pentru a discuta similitudini între conflictul de acum 40 de ani şi Afganistan, unde SUA încearcă să izoleze forţele de gherilă şi să câştige încredere populaţiei.
Istoricul câştigător al unui premiu Pulitzer Stanley Karnow, care se opune războiului afgan, ajută la evaluarea strategiei. Astfel, acesta ar fi fost sunat de generalul Stanley McChrystal, comandatul trupelor din Afganistan, şi Richard Holbrooke, trimisul special al SUA, pentru a reuşi să aplice lecţiile din războiul din Vietnam.
Printre preocupările istoricilor este şi credibilitatea preşedintelui Hamid Karzai, al cărui guvern este privit ca fiind corupt. Ei trag o paralelă între alegerile prezidenţiale afgane din această lună şi efortul eşuat de legitimizare a regimului militar din Vietnam, in 1967.
"Holbrooke mi-a telefonat de la Kabul şi mi l-a dat şi pe general?, arăta Karnow, informaţie confirmată de trimisul special al SUA.
Deşi nu a detaliat conversaţia, Karnow a punctat, întrebat despre lecţiile din Vietnam: ?Ce am învăţat din Vietnam? În primul rând am învăţat că nu trebuia să fim acolo. Obama şi toată lumea pare a vrea să fie în Afganistan, dar nu şi eu. Acum pare de neconceput ca SUA să piardă în Afganistan, dar aşa credeau experţii şi despre Vietnam in 1967.
Se poate întâmpla să nu fie nicio concluzie reală şi să se întindă atât de mult încât publicul american să obosească?, arăta expertul.
Un oficial al administraţiei american a recunoscut că unele consultări cu academicieni şi experţi independenţi este o normă a preşedinţiei Obama.
Holbrooke a amintit şi de contrastele dintre cele două conflicte, remarcând că regimul militar din Saigon era corupt şi nepopular, în timp ce comunitatea internaţională încearcă să construiască democraţia în Afganistan. În plus, conflictul din Vietnam era mai mare: cu 500.000 de trupe desfăşurate faţă de 102.000 în Afganistan ? din care 63000 americani.
Antena3.ro