Armata pakistaneză şi-a arătat ?preocuparea? în legătură cu ajutorul american de 1,5 miliarde dolari pe an, temându-se că aceasta va rezulta în permisiunea ca Washington să intervină în politica guvernamentală.
Astfel, puternicele forţe armate se situează contra guvernului Partidului Popular Pakistanez, care susţine ajutorul SUA.
Armata este pe cale să înceapă o ofensivă, sprijinită de Occident, contra talibanilor şi al-Qaida în Waziristan, epicentrul extremismului pakistanez şi loc de refugiu pentru insurgenţii afgani.
În acest context, legea Kerry-Lugar , adoptată de Congresul american luna trecută, a provocat o adevărată furtună în Pakistan, armata alăturându-se opoziţiei parlamentare contra ajutorului de la Washington.
Actul, ce ar urma să simbolizeze angajamentul SUA în Pakistan, cere monitorizarea şi aprobarea acţiunilor Pakistanului contra terorismului. De asemenea se cer eforturi pentru prevenirea proliferării nucleare şi dovezi că armata nu se implică în procesul politic.
Potrivit opozanţilor, condiţiile fac aluzie la faptul că Pakistan sponsorizează terorismul şi proliferarea nucleară, şi permit intruziunea armatei.
O declaraţie a armatei arată că "şeful statului major, generalul Ashfaq Kayani, a reiterat că Pakistan este un stat suveran şi are tot dreptul de a analiza şi răspune în concordanţă cu interesele sale naţionale. Forumul (al principalilor şefi de armă) şi-a exprima îngrijorarea în legătură cu caluzele ce ar avea impact asupra securităţii naţionale."
Antena3.ro