Antena 3 CNN Externe Armata lui Putin anunță că a cucerit New York-ul ucrainean. Rușii sunt cu un pas mai aproape de Torețk și Pokrovsk

Armata lui Putin anunță că a cucerit New York-ul ucrainean. Rușii sunt cu un pas mai aproape de Torețk și Pokrovsk

Armata lui Putin a anun?a c? a capturat ora?ul New York din regiunea Done?k.
Armata lui Putin a anunța că a capturat orașul New York din regiunea Doneţk. Foto: X/Stefania Battistini
de I.C.    |    20 Aug 2024   •   21:57

Armata lui Putin a anunțat, marți, că a capturat orașul New York din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), prezentat ca o importantă platformă logistică a trupelor ucrainene.

„Grupul Centru (...) a eliberat Novgorodskoie (numele rusesc al New York, n. red.), una din cele mai mari localităţi ale aglomerării Toreţk şi centru logistic important strategic”, a indicat Ministerul Apărării în raportul său zilnic, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Deși este doar o mică așezare, controlul orașului New York ar reprezenta un alt pas către cele două orașe importante din Donețk, Torețk și Pokrovsk.

Armata ucraineană nu a confirmat pierderea orașului, afirmând doar că forțele ruse atacă aproape de el, potrivit BBC.

Bloggerii militari ruși au postat luni seara imagini cu un steag rusesc pe acoperișul unei școli din New York, cu steagul ucrainean întins pe pământ. Cu toate acestea, videoclipul a circulat pentru prima dată în urmă cu două săptămâni, iar forțele ucrainene au aruncat în aer steagul și au distrus acoperișul cu o dronă pe 8 august.

Localitatea New York, unde se instalaseră colonişti germani în secolul al XIX-lea, a purtat acest nume până în 1951, când autorităţile sovietice au redenumit-o Novgorodskoie.

Aşezarea a redevenit New York în vara lui 2021, la presiunea unor militanţi ucraineni.

Oraşul se află la 6 km sud în linie dreaptă faţă de Toreţk, şi el ţinta unei ofensive ruse de mai multe săptămâni şi în mare parte distrus.

Armata ucraineană a declarat că au avut loc 63 de lupte luni în jurul Pokrovsk, un centru logistic. Frontul Pokrovsk este zona cu cele mai intense lupte din estul Ucrainei, săptămâna trecută fiind raportat un număr record de ciocniri.

Autorităţile ucrainene au ordonat luni evacuarea familiilor cu copii din Pokrovsk şi împrejurimile acestuia, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze către acest oraş strategic.

Peste 53.000 de persoane, printre care aproape 4.000 de copii, locuiesc în acest oraş situat nu departe de linia frontului de est a Ucrainei. 

Pokrovsk se află de asemenea la intersecţia unor rute importante de aprovizionare a principalelor garnizoane ucrainene de pe frontul de est. 

Chiar dacă ofensiva militară ucraineană declanşată în urmă cu două săptămâni în regiunea rusă Kursk primeşte multă atenţie dat fiind că a dus ostilităţile pe teritoriul rus, epicentrul luptelor rămâne în estul Ucrainei, unde trupele ruse, mai bine echipate şi mai numeroase, înaintează progresiv.

Preşedintele Vladimir Putin a făcut din cucerirea întregului Donbas, ce cuprinde regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, o prioritate a trupelor ruse, menţionează AFP. 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina razboi rusia ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close