Antena 3 CNN Externe Armata israeliană recunoaște că a ucis o tânără cu cetățenie americană la un protest în Cisiordania

Armata israeliană recunoaște că a ucis o tânără cu cetățenie americană la un protest în Cisiordania

Activist cu portretul tinerei cu cetatenie americana si turca ucisa de armata israeliana in Cisiordania
Aysenur Ezgi Eygi a fost împușcată mortal la un miting de protest împotriva coloniilor evreiești în Cisiordania
de A.I.    |    10 Sep 2024   •   23:34

Armata israeliană a comunicat, marți, că soldații său au ucis "foarte probabil" în mod "indirect și neintenționat" o femeie cu cetățenie americană și turcă la un protest desfășurat săptămâna trecută în Cisiordania ocupată, relatează BBC.

Aysenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, se afla, vineri, la o demonstrație împotriva extinderii coloniilor evreiești în orașul Beita în momentul când a fost împușcată de forțele israeliene.

SUA au calificat uciderea ei drept "neprovocată și nejustificată".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat omorul comis de armata israeliană drept "barbar".

"Aysenur milita pașnic pentru dreptate când a fost ucisă de un glonț care, potrivit înregistrărilor video, a fost tras de un militar israelian", a declarat familia tinerei după moartea acesteia.

Membrii familiei și Biroul ONU pentru Drepturile Omului au solicitat o anchetă "completă și independentă" asupra uciderii lui Ezgi Eygi.

Într-o scurtă declarație care rezumă concluziile investigației lor, Forțele de apărare ale Israelului, IDF, au afirmat, marți, că focurile de armă care au ucis-o pe Aysenur Ezgi Eygi nu au fost îndreptate împotriva ei, ci împotriva "instigatorului principal al revoltei".

"IDF își exprimă regretul profund pentru moartea lui Aysenur Ezgi Eygi", a comunicat armata israeliană.

SUA reacționează cu nervozitate la uciderea tinerei cu cetățenie americană

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că forțele israeliene trebuie să facă "schimbări fundamentale în modul în care operează în Cisiordania, inclusiv schimbări ale regulilor lor angajament".

"Nimeni nu ar trebui să fie împușcat și ucis pentru că a participat la un protest. Nimeni nu ar trebui să își pună viața în pericol doar pentru că și-a exprimat liber opiniile", a afirmat Blinken la scurt timp după ce Israelul a publicat concluziile în acest caz.

Aysenur Ezgi Eygi a ajuns în Cisiordania ca voluntar al Mișcării de Solidaritate Internațională, ISM, o organizație pro-palestiniană care participă la demonstrații împotriva coloniilor israeliene.

IDF susține că incidentul soldat cu uciderea acesteia a avut loc în timpul unei revolte violente, în timpul căreia zeci de suspecți palestinieni au ars cauciucuri și au aruncat cu pietre spre forțele de securitate.

Însă grupul de protestatari din care făcea parte Aysenur Eygi a respins drept false afirmațiile că participanții ar fi aruncat cu pietre în soldații israelieni.

Un activist israelian spune că nu au fost violențe în zona în care a fost împușcată tânăra cu cetățenie americană

Alți martori au spus, la rândul lor, că, deși au existat unele ciocniri cu soldații israelieni, Aysenur Eygi nu se afla în apropierea violențelor atunci când a fost împușcată.

Jonathan Pollak, un activist israelian care participa la același protest cu victima, a declarat pentru BBC că a auzit două focuri de armă și că nu s-au aruncat pietre în soldații israelieni din locul unde se afla tânăra.

De când a ocupat Cisiordania și Ierusalimul de Est în urma "Războiului de șase zile" din 1967, Israelul a construit aproximativ 160 de colonii în care locuiesc aproximativ 700.000 de evrei 

Marea majoritate a comunității internaționale consideră că, potrivit dreptului internațional, coloniile evreiești din Cisiordania sunt ilegale. 

Israelul contestă acest lucru.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close