Antena 3 CNN Externe Israelul a bombardat cartierul general al Hezbollah în Beirut și verifică dacă liderul organizației, Hassan Nasrallah, a fost ucis

Israelul a bombardat cartierul general al Hezbollah în Beirut și verifică dacă liderul organizației, Hassan Nasrallah, a fost ucis

militari liban profimedia
Israelul a bombardat cartierul general al Hezbollah în Beirut. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    27 Sep 2024   •   19:00

Forțele Israeliene de Apărare au comunicat, vineri seară, că au atacat cartierul general al grupării Hezbollah din capitala Libanului, relatează BBC. Ținta atacului a fost chiar liderul grupării, Hassan Nasrallah.

Radiodifuzorul britanic a publicat pe site-ul său imagini cu un mare nor de fum deasupra Beirutului. Alte imagini ale atacului au început să circule pe rețelele sociale.

Bombardamentul s-a petrecut în sudul capitalei libaneze.

Potrivit IDF, obiectivul bombardat se afla amplasat sub clădirile rezidențiale din cartierul Dahiyeh.

Crește bilanțul morților după bombardamentul de la sediul Hezbollah din Beirut

Două persoane au fost ucise și alte 76 au fost rănite în atacurile israeliene din cartierul Dahiyeh, în sudul Beirutului.

Bilanțul provizoriu a fost comunicat vineri seară de Ministerul Sănătății din Liban.

Bilanțul victimelor este de așteptat să crească, pe măsură ce echipele de salvare continuă să îndepărteze resturile clădirilor puse la pământ în urma atacului.

Șase clădiri au fost complet distruse de bombardament, care a provocat un crater masiv, potrivit agenția de presă NNA, citate de CNN.

Update: Cel puțin un mort în urma loviturilor de la sediul Hezbollah din Beirut (presă afliliată Hezbollah)

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 50 au fost rănite, vineri, în atacuri aeriene israeliene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

Informația provine de la postul de televiziune Al-Manar, afiliat Hezbollah, notează presa internațională

Update: SUA neagă că au fost informate în avans despre atacul din Beirut

Oficialii SUA au fost informați despre atacul de la Beirut cu câteva minute înainte ca acesta să fie efectuat, relatează Times of Israel, citând un oficial la curent cu detaliile.

Totuși, un purtător de cuvânt al Pentagonului a comunicat, vineri seară, că Statele Unite nu au fost avertizate în avans cu privire la un atac israelian în Beirut.

La momentul loviturilor din cartierul Dahiyeh, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, discuta telefonic cu omologul său israelian, Yoav Gallant, a precizat purtătorul de cuvânt.

Atacul a fost aprobat de premierul israelian în timpul vizitei sale în SUA, la New York, pentru a participa Adunarea Generală a ONU.

Benjamin Netanyahu se va întoarce în Israel vineri seară, urmând să decoleze la ora locală 20 (sâmbătă, ora 3 dimineața, în România). 

El urma să plece inițial în cursul zilei de sâmbătă.

Vineri după-amiază, Netanyahu s-a adresat Adunării Generale a ONU, unde le-a spus liderilor lumii că țara sa va continua campania militară împotriva grupării Hezbollah.

Update: Netanyahu a aprobat din camera sa de hotel din New York lovitura din Beirut, menită să-l ucidă pe Nasrallah

Biroul prim-ministrului israelian a publicat o fotografie care îl înfățișează pe Benjamin Netanyahu aprobând atacul aerian asupra sediului Hezbollah din Beirut, notează Times of Israel.

În fotografie, Netanyahu se află la în camera sa de hotel, la New York, alături de secretarul militar și de șeful de biroului său.

Între timp, o sursă apropiată Hezbollah a afirmat că Hassan Nasrallah "este bine" în timp ce un oficial iranian din domeniul securității a spus că Teheranul verifică soarta acestuia după atacul israelian.

Update: IDF verifică dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, era în sediul bombardat

Israelul verifică dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, se afla în sediul central din Beirut al grupului terorist, atunci când acesta a fost lovit de aviația statului evreu, vineri seară, după ora 18.

Inițial, IDF au comunicat că au vizat sediul central al Hezbollah, construit sub clădiri civile în suburbia Dahiyeh din Beirut, fără a menționa dacă ținta atacului a fost însuși Nasrallah.

Ulterior, surse citate de presa internațională au confirmat că în bombardamentul de vineri a fost vizat chiar liderul Hezbollah.

Update: Bombardamentele au avut loc în apropierea unei școli care adăpostea refugiați, potrivit BBC

Atacurile multiple au avut loc la circa 700 - 800 de metri de o școală în care s-au refugiat persoane strămutate din sudul Libanului, transmite corespondentul BBC în Beirut, Nafiseh Kohnavard.

Inițial, rezidenții au sesizat bang-ul sonic provocat de aviația israeliană, apoi au izbucnit explozii care au durat timp de un minut și jumătate.

Panicați, oamenii au ieșit din clădiri, iar unii au leșinat, precizează corespondentul BBC.

Canalul britanic de știri a publicat noi imagini din care se vede cum bombardamentele au fost urmate de incendii, distrugerile fiind de proporții.

Știrea inițială

Noul atac al IDF vine în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis, la sediul ONU din New York, că țara sa va continua să atace Hezbollah în Liban "până la atingerea tuturor obiectivelor".

 

IDF: Hezbollah și-a făcut în mod deliberat sediu sub clădiri civile

Avioanele israeliene au efectuat o "lovitură de precizie" asupra sediului central al Hezbollah din capitala libaneză, în condițiile în care gruparea pro-iraniană și-a construit "cartierul general în mod intenționat sub clădiri rezidențiale", a spus purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Este o parte a strategiei Hezbollah, de a folosi libanezii drept scuturi umane, a adăugat acest oficial.

"Israelul face ceea ce orice stat suveran din lume ar face dacă ar avea la graniță o organizație teroristă ce urmărește distrugerea sa: luăm măsurile necesare pentru a ne proteja poporul, astfel încât familiile israeliene să poată trăi în casele lor, în siguranță", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Corespondent BBC: Exploziile cate au zguduit Beirutul vineri seară, diferite de cele  precedente

Exploziile ample și numeroase au reverberat în Beirut în jurul orei locale 18:20 (acceași oră în România) și au fost diferite de orice alte deflagrații semnalate în oraș în timpul recentelor atacuri aeriene israeliene, a relatat corespondentul BBC, Hugo Bachega.

Atacul a lovit în Dahieh, bastionul Hezbollah din sudul Beirutului. Această zonă a fost recent vizată în mod repetat de aviația israeliană.

Este o zonă dens populată, iar primele imagini de la fața locului sugerează o distrugere pe scară largă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close