Antena 3 CNN Externe Armata de copii ruși care se luptă să distrugă Transiberiana. „Putiniștii vor atârna de copaci în loc de frunze”

Armata de copii ruși care se luptă să distrugă Transiberiana. „Putiniștii vor atârna de copaci în loc de frunze”

un tren transsiberian cu muntele in dreapta si lacul Baikal in stanga
Moscova o folosește calea ferată transsiberiană pentru a transporta echipamente militare și muniție spre vest. Foto: Getty
de A.D.    |    10 Sep 2024   •   07:00

De la începutul războiului din Ucraina, mulți copii și adolescenți ruși s-au trezit în spatele gratiilor sub acuzația de sabotaj pentru presupusa deteriorare a clădirilor sau a infrastructurii de transport. Cel puțin 20 de ruși cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani se află în prezent în închisoare în așteptarea judecății sau a ispășirii pedepsei pentru aceste infracțiuni. Mulți dintre aceștia provin din regiunile de-a lungul căii ferate transsiberiene, pe care Moscova o folosește pentru a transporta echipamente militare și muniție spre vest, scrie Meduza, care citează un raport al postului independent People of Baikal.

Aproximativ o treime din cele 66 de persoane arestate la sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023 pentru presupuse atacuri de sabotaj asupra căilor ferate rusești erau minori. Pedepsele pentru această infracțiune pot varia de la 10 la 20 de ani de închisoare, dar dacă există circumstanțe agravante, pedeapsa poate fi la fel de severă ca și pedeapsa pe viață. De obicei, detaliile acestor cazuri sunt clasificate sau publicate cu numele inculpatului cenzurat.

Serviciul Federal de Monitorizare Financiară din Rusia înregistrează numele tuturor cetățenilor acuzați de terorism, sabotaj sau extremism în registrul său public de „terorişti și extremişti”. Apariția numelui unei persoane în registru, însă, nu înseamnă neapărat că se află în închisoare; poate însemna, de asemenea, că sunt cercetați, au primit o amendă sau au fost condamnați la probațiune.

Lista „extremiştilor” conţine în prezent 54 de tineri de 17 ani, 21 de 16 ani şi 13 de 15 ani. Cel puțin 20 de adolescenți au fost adăugați pe listă în 2024 până acum. Cel mai tânăr membru al său este Gleb Sinițîn, un tânăr de 14 ani din orașul Ivanovo.

„Moarte rușilor, libertate în Siberia”

Maksim Maknev din orașul Ust-Ilimsk a împlinit 18 ani în urmă cu doar câteva săptămâni. Motivul adăugării sale pe lista federală a „extremiştilor şi teroriştilor” a Rusiei este neclar. El este unul dintre numeroșii adolescenți ruși care și-au petrecut 18 ani de la naștere în închisoare.

Printre ceilalți se numără Ilia Podkamenîi, în vârstă de 19 ani, care a reușit să oprească un tren de marfă în regiunea Irkutsk în noiembrie 2022 înfășurând sârmă de cupru în jurul șinelor. Mecanicul de tren a găsit la fața locului pliante pe care scria „Moarte rușilor, libertate în Siberia” și „Putiniștii vor atârna de copaci în loc de frunze, moarte pentru Putin fascistul”. Potrivit anchetatorilor, inginerul „a devenit instantaneu vigilent și s-a întors la tren pentru a lua un ciocan pentru a se proteja pe sine și pe asistentul său în cazul unui atac”.

Au fost nevoie de șapte luni pentru ca autoritățile să-l identifice pe Podkamenîi drept autor: nu a lăsat nicio amprentă, nu erau camere de supraveghere în zonă, iar un câine polițist nu a putut să-l urmărească după miros. Anchetatorii au recuperat niște ADN din pliante și sârmă, dar a fost prea puțin pentru a-i determina identitatea. În cele din urmă, au decis să caute frazele din fluturași online, ceea ce i-a condus către un canal Telegram numit „Mișcarea de Eliberare a Siberiei – Republica Siberia”. Podkamenîi a fost unul dintre cei doi administratori ai canalului. Cinci zile mai târziu, a fost arestat.

Chiar și după ce au găsit canalul său Telegram, nu este clar cum au putut anchetatorii să-l identifice pe Podkamenîi; potrivit acestuia, contul său a fost înregistrat pe o cartelă SIM estonă anonimă.

Podkamenîi a fost pus inițial în arest la domiciliu, după care a fost trimis în arest preventiv. În cele din urmă, el a fost acuzat de pregătirea și organizarea unui atac terorist. Potrivit anchetatorilor, el a plănuit să comită incendiu de două ori: mai întâi la un birou feroviar și apoi la un birou de înrolare militară. Podkamenîi pregătise de două ori amestecuri incendiare acasă, dar mama lui le-a găsit pe amândouă și le-a aruncat.

În toamna lui 2023, Podkamenîi a fost condamnat la 12 ani de închisoare. El a pledat vinovat de acuzațiile aduse împotriva lui. Într-o scrisoare către Mediazona, el a spus că acțiunile sale au fost motivate de disperare și de dorința de a lupta împotriva „întunericului care invadează”. „Cred că toată această nebunie se va termina până în 2025 și cu siguranță voi fi eliberat”, a adăugat el. El a spus că visul lui este să se mute în Texas și să facă un desen animat despre jaguarii antropomorfi.

Celălalt administrator al canalului „Mișcarea de Eliberare a Siberiei”, Oleg Beriozin, în vârstă de 17 ani, din regiunea Zabaikalsky, a fost arestat în același timp cu Podkamenîi și condamnat la tratament psihiatric obligatoriu. Cazul a avut și un al treilea inculpat: un tânăr de 20 de ani pe nume Danil Tomșin, care era abonat la canalul lui Beriozin și Podkamenîi. S-a spânzurat înaintea procesului său.

Pe lista minorilor condamnați pentru sabotaj se află și un tânăr de 15 ani din regiunea Tiumen din Siberia, al cărui tată a luptat în Ucraina. Băiatul locuia cu mama sa și cu tatăl său vitreg; cu o zi înainte de arestare, tatăl său s-a întors în oraș în concediu. Potrivit anchetatorilor, în 23 februarie 2023, adolescentul a luat un cocktail Molotov și o brichetă și s-a îndreptat către un birou de înrolare militară. Pe drum, însă, a fost reținut de ofițerii FSB. O sursă fără nume a susținut că băiatului i s-a oferit o recompensă bănească pentru atacul incendiar, deși anterior și-a exprimat opoziția față de război pe rețelele de socializare. Inițial a fost pus în arest la domiciliu , dar ulterior i s-a ordonat să urmeze tratament psihiatric obligatoriu.

În primăvara anului 2023, trei adolescenți au fost arestați în regiunea Novosibirsk: Kirill Veselov, în vârstă de 18 ani, și doi minori enumerați în evidențele deschise ca Pavel S. și Saveli R. Toți trei au fost acuzați de comiterea de atacuri incendiare asupra releelor feroviare. Anchetatorii susțin că persoane necunoscute le-au plătit inculpaților câte 10.000 de ruble (112 dolari) pentru fiecare pentru atac. În aceeași perioadă, poliția a arestat un tânăr de 18 ani din Novosibirsk, pe nume Viktor Skorobogatov, pentru că a incendiat un avion de atac Su-24. În cele din urmă, anchetatorii au combinat cele două cazuri și i-au declarat pe cei patru adolescenți membri ai unui grup de crimă organizată.

În septembrie același an, poliția din Novosibirsk a arestat un student de 17 ani pentru  ar fi deteriorat cu forța un bioru feroviar și ar fi incendiat altul în ziua următoare.

Cu cinci luni mai devreme, un tânăr de 16 ani a fost arestat în regiunea Kemerovo, fiind bănuit că ar fi incendiat două relee. Și în acea vară, încă trei adolescenți au fost arestați pentru aceeași faptă în regiunea Krasnodar.

Tot în regiunea Krasnodar, un tânăr de 17 ani a fost arestat și trimis la închisoare preventivă după ce a cumpărat online materiale pentru o bombă de casă. Când s-a dus să le ia, a găsit ofițeri de securitate așteptându-l. Anchetatorii susțin că adolescentul plănuia să declanșeze o explozie în piața orașului. La percheziționarea apartamentului său, autoritățile au găsit mai multe substanțe chimice și grenade de fum.

În urmă cu doar două luni, doi adolescenți din regiunea Krasnoiarsk au fost condamnați pentru că plănuiau să incendieze un birou feroviar ștafete. Aceștia au fost condamnați la 4 ani și 5,5 ani detenție.

 

×
Subiecte în articol: transsiberiana Siberia Rusia Vladimir Putin
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close