Muzeul de Istorie Naturală din Berna, Elveţia, au anunțat într-un studiu publicat în Journal of Archaeological Science că arheologii au descoperit că o armă, mai exact un vârf de săgeată, care datează din Epoca Bronzului, găsită în secolul al XIX-lea în satul elveţian Mörigen. Se pare că acesta ar fi fost făcut dintr-un metal care ”probabil nu provine de pe planeta noastră”, spun arheologii.
Prin intermediul cercetărilor, arheologii au înţeles că existau, în acea epocă, materii disponibile în natură în vederea fabricării unor obiecte de metal, fragmente de meteoriţi de metal care au căzut pe Pământ.
Această armă minusculă - cu o lungime de 39,3 milimetri, care cântăreşte 2,904 grame - este alcătuită în realitate din fier meteoric - fier şi nichel - şi dintr-un izotop radioactiv de aluminiu-26, care se topeşte numai în spaţiu.
Citește și: Fenomenul ciudat apărut pe cerul Turciei înainte de cutremur. "Ar putea fi ei. Cine știe?"
Surpriza cea mai mare a arheologilor a fost să descopere că meteoritul care a permis fabricarea armei găsite în Eleveţia provine dintr-o ţară care se află la câteva mii de kilometri distanţă - Cehia, Spania sau Estonia.
Potrivit echipei, Estonia este locul din care provine cel mai probabil, având în vedere că un meteorit s-a prăbuşit acolo către 1.500 î.e.n.
Acest asteroid a răspândit numeroase fragmente - inclusiv bucăţi mici de fier - care ar fi putut să fie remodelate cu uşurinţă în formă de vârf de săgeată, potrivit cercetătorilor.
Autorii acestui studiu lansează un apel către muzeele din Europa, care ar putea deţine, la rândul lor arme din Epoca de Bronz din fier de meteorit, cu scopul de a-şi valida teoria şi a încerca să retraseze mai bine călătoria acestor materiale extraterestre.