Antena 3 CNN Externe Arma concepută de Rusia pentru a ataca România a arătat ce poate | Veste majoră pentru țara noastră și aliații din NATO

Arma concepută de Rusia pentru a ataca România a arătat ce poate | Veste majoră pentru țara noastră și aliații din NATO

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:53 08 Mai 2023 Modificat la 09:53 08 Mai 2023
Mig 31 Kinjal
Sursa foto: hepta

Știrea, confirmată de Kiev după ce a fost inițial negată, este una cu impact major in domeniul militar, arată, pe blogul său, analistul militar Radu Tudor.

Anterior confirmării venite din partea ucraineană, Occidentul nu avea nici o posibilitate de a verifica susținerea Moscovei cu privire la caracterul "invincibil" al rachetei Kinjal.

Însă, după ce Rusia și-a asumat riscul utilizării acesteia în Ucraina, aliații din NATO au aflat că sistemul PATRIOT este foarte eficient împotriva unor amenințări de acest gen.

Citește și: Racheta Kinjal, pe care Rusia a declarat-o "invincibilă", a fost doborâtă de Ucraina | Cum a fost posibil

"Specialistul militar rus Pavel Felgenhauer a subliniat într-o excepțională analiză la momentul apariției rachetelor Kinjal că acestea au fost create de Rusia pentru a ataca România, vizat fiind sistemul defensiv anti-racheta de la Deveselu.

Prin amplasarea și operaționalizarea acelui sistem, SUA au realizat cea mai mare investiție militara după terminarea Războiului Rece în  Europa: peste 1,1 miliarde de dolari.

România este azi singurul stat de pe Flancul Estic al NATO ce are în dotare proprie două sisteme de rachete extrem de prețioase, testate în luptă: sistemele PATRIOT și HIMARS.

Eficiența acestor sisteme de producție americană împotriva invadatorilor ruși din Ucraina conferă certificarea deplină pentru apărarea aliată în România și pe Flancul Estic al NATO.

Radu Tudor: "România trebuie să își îmbunătățească situația rachetelor cu rază scurtă și foarte scurtă"

Aceste sisteme de rachete sunt cu atât mai prețioase, azi, pentru România și pentru toate statele NATO, cu cât:

  • găzduim pe teritoriul nostru o parte a sistemului BMD (de apărare împotriva rachetelor balistice) al NATO la Deveselu;
  • capacitate combat proven - dovedită în luptă - de reacție împotriva amenințărilor concrete ce vin de la Est;
  • exersăm zilnic cu aliații din NATO dislocați pe teritoriul nostru o capacitate de apărare extrem de eficientă, cu rachete VSHORAD, SHORAD (cu rază foarte scurtă și scurtă de acțiune) până la rachete balistice.

România trebuie sa-si îmbunătățească semnificativ situația rachetelor SHORAD si V-SHORAD, insuficiente ca număr și rază de acțiune în momentul de față. Pe distanțe intre 0 si 100 KM, România este azi relativ vulnerabilă.

Aliații din Grupul de Luptă al NATO compensează temporar cu sistemul MAMBA. Franța, națiunea-cadru a BG (grupul de luptă multinațional din România), compensează o vulnerabilitate de moment a apărării României.

Radu Tudor: "Relevanța militară a evenimentului din Ucraina este una strategică"

Relevanța militară a evenimentului din Ucraina este una strategică.

Toate statele NATO din Flancul Estic vor trebui acum sa aibă un sistem de apărare complet, ce începe cu rachete SHORAD/V-SHORAD și ajunge până la sisteme HIMARS și PATRIOT.

Dar lista de așteptare pe linia de producție este de 3-5 ani, având in vedere cererea uriașă.

Site-ul BMD de la Deveselu, împreună cu celelalte componente din alte state NATO, acoperă toate cele 31 de state membre NATO și peste 1 miliard de oameni", arată, pe blogul său, analistul militar Radu Tudor.

Foto: aparat MiG31 în timpul unui exercițiu cu rachetă hipersonică Kinjal

×
x close