Mumiile, un adult şi un copil, au fost descoperite într-un vechi complex religios, la care arheologii au început săpăturile în 1981.
Istoricii bănuiesc că este vorba de o jertfă pentru zei, copilul fiind îngropat de viu după moartea adultului, notează sursa citată.
De asemenea, cercetătorii au mai descoperit alte ofrande, precum rămăşiţe de porci de Guinea şi şi mai multe obiecte ceramice.
„Este una dintre cele mai importante descoperiri în peste trei decenii de săpături, pentru că mumiile sunt intacte”, a declarat cercetătoarea Gladys Paz pentru AFP.
Este al treilea mormânt intact din cele 70 descoperite în complexul Huaca Pucllana, un templu asemănător unei piramide construit de cultura precolumbiană Wari între anii 100 şi 600.
Cultura Wari, despre care se cunoaşte foarte puţin, din cauza lipsei documentelor scrise, a înflorit în nordul Perului între 500 şi 1000.
În urmă cu trei ani, în acelaşi loc, arheologii au descoperit rămăşiţele unei femei cu patru copii, iar în 2008, rămăşiţele unei adolescente.
Până în prezent, situl a fost săpat în proporţie de doar 40%.