Antena 3 CNN Externe Argentina va cere suveranitatea Falkland la ONU

Argentina va cere suveranitatea Falkland la ONU

1 minut de citit Publicat la 17:06 24 Feb 2010 Modificat la 17:06 24 Feb 2010
Argentina va cere suveranitatea Falkland la ONU
Argentina a obţinut votul în unanimitate al Americii Latine şi Caraibelor pe fondul pregătirii sale de a presa pentru suveranitatea Insulelor Falkland în cadrul unei întâlniri cu Naţiunile Unite.

Jorge Taiana, ministrul argentinian de Externe, va călători la New York, miercuri, pentru a cere secretarilio general Ban Ki-moon să intervină pentru a demara negocierile cu Marea Britanie în privinţa proprietăţii insulelor din Atlantic.
Poziţia Argentinei a primit susţinere anonimă a grupul de 32 de state din America Latină şi Caraibe, printre care Brazilia, Mexic şi Columbia. Grupul a inclus şi 12 state din Commonwealth şi este compus aproape în totalitate de foste colonii non-albe spaniole şi britanice.
Pretenţiile istorice ale Argentinei asupra Insulelor Falkland au fost readuse în prim plan de planurile de începere exploatărilor petroliere.
Ambasadorul la ONU Jorge Argüello declara că Buenos Aires va declanşa o campanie diplomatică pentru a for-a Londra să negocieze viitorul insulelor. Acesta sublinia că singurul obiectiv al Argentinei este de a crea condiţiile pentru a relua un dialog serios privind suveranitatea insulelor, numite Malvinas de sud-americani.
Argentina susţine că Falkland fac parte din provincia Tierra del Fuego. Insulele adăpostesc 3000 de locuitori cu descendenţă britanică. În ultimele luni, Buenos Aires a reacţionat cu furie la eforturile firmelor britanice de explorare a apelor din jurul Falklands pentru petrol. Experţii consideră că insulele ar putea adăposti circa 60 miliarde de barili de petrol.
După ce armata sa a fost învinsă de forţele britanice după invadarea insulei în 1982, Argentina a căutat sprijin pentru propunerea sa pentr-un acord de negociere prin ONU.
ONU a cerut discuţii pentru a regelementa disputa, dar nu are nicio putere fără susţinerea Consiliului de Securitate, în care Marea Britanie este membru permanent cu drept de veto.
Antena3.ro

×
x close