Argentina a ieșit din recesiune, o victorie majoră pentru președintele Javier Milei, care a implementat reforme draconice pentru a scoate țara din criză economică, relatează CNN. În primul său an de mandat economistul libertarian a inițiat reduceri masive ale cheltuielilor guvernamentale și o campanie acerbă de dereglementare, cu costuri sociale imense: rata sărăciei a crescut cu 11 la sută în primele șase lunii din 2024, ajungând la 53 la sută din populația țării.
PIB-ul Argentinei a crescut cu 3,9% din iulie până în septembrie, ajustat sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, aceasta fiind prima creștere trimestrială a Argentinei de când a intrat în recesiune la sfârșitul lui 2023, a anunțat luni agenția națională de statistică. Sectoarele care au condus creșterea au fost agricultura și industria minieră, dar și consumul a crescut. Însă manufactura și construcțiile sunt în declin.
Reforme draconice
Revenirea economică a Argentinei vine la un an de când Milei a fost ales, în baza promisiunilor că va reduce hiperinflația cronică și că va scoate țara din criza economică. Pentru a reduce deficitul bugetar și inflația a tăiat la sânge din cheltuielile guvernamentale. A redus pensiile, salariile din sectorul public, invesțiile publice și mentenanța infrastructurii. Au fost tăieri din fondurile alocate programelor de protecție socială, educației și cercetării, subvenții pe transport și energie. În total, 4 la sută din PIB. Măsurile însă au dus la creșterea sărăciei, a șomajului și a inegalităților sociale.
Economistul devenit președinte însă a fost lăudat de Donald Trump. De altfel, Elon Musk și Vivek Ramaswamy, care vor conduce Ministerul Eficienței în Administrația Trump, par dornici să implementeze modelul Milei în Statele Unite, scrie CNN.
Obligațiunile suverane ale Argentinei au crescut luni, iar prima de risc față de titlurile de stat americane, cerută de investitori pentru a deține datoria țării, a scăzut cu 4,4 la sută, la 677 puncte de bază, în scădere de la peste 2.000 în momentul în care Milei a preluat mandatul.
Milei a moștenit o economie în criză, cu o inflație record de 211 la sută în decembrie anul trecut, după ce fostul guvern a tipărit mai mulți bani pentru a-și acoperi cheltuielile. Potrivit Fondului Monetar Internațional, cel mai mare creditor al țării, Milei a livrat „rezultate mai bune decât erau așteptate”. Economiștii atrag atenția însă că dacă Milei vrea investiții străine trebuie să elimine control asupra capitalului și monedei din Argentina.
Cine este Javier Milei
Javier Milei, fost comentator de televiziune, a intrat în politică în 2020 și este cunoscut și pentru faptul că a cheltuit 50.000 de dolari pentru a-și clona câinele, care a murit în 2017. El susține că patrupedul decedat l-ar fi contactat prin intermediul unui medium și i-ar fi dat misiunea de a deveni președintele țării.
În țara sa este poreclit „Peruca" și recunoaște că este un admirator înfocat al fostului președinte american Donald Trump.
În timpul campaniei electorale, Milei s-a remarcat prin faptul că a agitat o drujbă la mitinguri, folosind această metaforă pentru a sublinia nevoia tăierii de cheltuieli în administrație.
Victoria acestui politician excentric în vârstă de 53 de ani a fost văzută de mulți drept sinonimă cu un derapaj al țării la dreapta.