Arestarea jurnalistei italiene Cecilia Sala în Iran ar fi riposta Teheranului, după reținerea unui om de afaceri elvețian-iranian suspectat de trafic de arme în Italia cu trei zile mai devreme, relatează The Guardian. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA este cel care a făcut afirmația într-un interviu pentru La Repubblica.
„Din păcate regimul iranian continuă să rețină pe nedrept cetățenii mai multor țări, de multe ori folosindu-se de ei ca arme politice. Nu există nicio justificare și ar trebui eliberați imediat. Jurnaliștii fac o muncă crucială când informează publicul, deseori în condiții periculoase, și trebuie protejați”, a spus purtătorul de cuvânt din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Jurnalista în vârstă de 29 de ani ar fi fost reținută drept răzbunare de către Iran, după ce pe 16 decembrie Italia a arestat un suspect traficant de arme cu legături cu regimul iranian.
„Suntem la curent în legătură cu arestarea în Iran a jurnalistei Cecilia Sala. Arestarea ei vine după ce în Italia, pe 16 decembrie, a fost arestat un cetățean iranian pentru contrabandă cu componente de dronă. Cerem, din nou, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor prizonierilor reținuți fără cauză de Iran”, a transmis Departamentul de stat al SUA.
Cu trei zile înainte de arestarea Ceciliei Sala la Teheran, Mohammad Abedini Najafabadi, un om de afaceri elvețian-iranian în vârstă de 38 de ani, a fost arestat pe Aeroportul din Milano în baza unui mandat emis de Statele Unite pentru transportul ilegal de componente electronice care ar putea fi folosite la drone. Bărbatul a respins acuzațiile
„Din analiza documentelor aflate în posesia mea, deși acuzațiile sunt serioase, în realitate clientul meu pare să nu fie într-un pericol atât de serios cum ar putea părea. El respinge toate acuzațiile și nu înțelege de ce a fost arestat”, a declarat avocatul omului de afaceri.
„Există un prizonier elvețian-italian care a fost arestat înaintea Ceciliei Sala în Teheran pentru că a existat un mandat internațional de arestare emis de SUA. Prizonierul, care nu a fost încă condamndat, este tratat conform legii. A primit vizita consulară, avocatul său a aflat acuzațiile, dar sunt acuzații care vin de la un mandat internațional de arestare, nu este alegerea Italiei. Italia nu are competențe în judecarea acestui iranian. Vom vedea ce vom decide în privința extrădării”, a spus ministrul de Externe italian Antonio Tajani.
Cecilia Sala, corespondent de război și reporter pentru ziarul Il Foglio și compania de podcast-uri Chora Media, a fost reținută la data de 19 decembrie, însă arestarea ei a fost făcută publică vineri. Jurnalista se afla la Teheran de aproximativ zece zile și se pregătea să se întoarcă în Italia când a fost arestată.
Premierul italian, Georgia Meloni, a anunțat că urmărește îndeaproape cazul și asigură că se fac toate demersurile pentru o aduce pe jurnalistă acasă. Și purtătorul e cuvânt pe politici externe al Comisiei Europene a anunțat că monitorizează cazul „sensibil” al jurnalistei italiene.
Iran nu a recunoscut încă arestarea și nu se cunosc acuzațiile care i se aduc.