Antena 3 CNN Externe Sfârşitul violent al celui mai cunoscut radiotelescop din lume. Colosul din Arecibo a servit drept decor pentru seria James Bond

Sfârşitul violent al celui mai cunoscut radiotelescop din lume. Colosul din Arecibo a servit drept decor pentru seria James Bond

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 23:50 01 Dec 2020 Modificat la 23:50 01 Dec 2020
o_1eog3fcsi1pq81v8v11851tkne3cb.jpg

Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă (NSF), un organism din SUA responsabil cu utilizarea acestui dispozitiv, a comunicat, marţi, că platforma instrumentului suspendat în greutate de 900 de tone s-a prăbuşit de la o înălţime de aproape 140 de metri (foto dreapta).

Conform anunţului NFS, accidentul nu s-a soldat cu victime.

 

Telescopul urma să fie, oricum, dezmembrat.

Distrus înainte de a apuca să fie dezmembrat

Oficialităţile au făcut o declaraţie în acest sens în urmă cu câteva săptămâni, în urma deteriorării elementelor de susţinere ale radiotelescopului.

La baza deciziei de dezmembrare a stat o evaluare realizată luna trecută, care arăta că giganticul dispozitiv prezintă risc de prăbuşire catastrofală şi nu putea fi reparat fără a pune în pericol viaţa constructorilor.

Johnatan Friedman, un om de ştiinţă care a lucrat 26 de ani la Observatorul astronomic din Arecibo şi care trăieşte în zonă, a povestit reporterilor cum s-a simţit momentul prăbuşirii.

"A fost ca un bubuit. Ţipam. Ştiam exact ce era. N-am cuvinte să descriu starea în care mă aflam. A fost un sentiment îngrozitor, foarte profund", a spus el.

În 2016 a pierdut 'titlul' de cel mai mare radiotelescop din lume în faţa unei construcţii chinezeşti

Acest uriaş instrument astronomic a servit ştiinţa vreme de 57 de ani. A fost construit în anii '60 din secolul trecut, cu obiectivul iniţial de a servi la studiul părţii superioare a atmosferei terestre - ionosfera, însă ulterior a fost utilizat ca instrument pentru toate categoriile de cercetări radioastronomice, care implică studiul aştrilor din univers pe baza frecvenţelor radio.

Până în 2016, a fost cel mai mare radiotelescop din lume, fiind depăşit, la momentul respectiv, de FAST (acronimul în limba engleză pentru 'Telescop sferic cu deschiderea de 500 metri'), o construcţie cu scop similar, realizată în China.

De asemenea, a servit la turnarea unei scene a filmului Golden Eye, din seria James Bond.

×
x close