Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă (NSF), un organism din SUA responsabil cu utilizarea acestui dispozitiv, a comunicat, marţi, că platforma instrumentului suspendat în greutate de 900 de tone s-a prăbuşit de la o înălţime de aproape 140 de metri (foto dreapta).
Conform anunţului NFS, accidentul nu s-a soldat cu victime.
The instrument platform of the 305m telescope at Arecibo Observatory in Puerto Rico fell overnight. No injuries were reported. NSF is working with stakeholders to assess the situation. Our top priority is maintaining safety. NSF will release more details when they are confirmed. pic.twitter.com/Xjbb9hPUgD
— National Science Foundation (@NSF) December 1, 2020
Telescopul urma să fie, oricum, dezmembrat.
Distrus înainte de a apuca să fie dezmembrat
Oficialităţile au făcut o declaraţie în acest sens în urmă cu câteva săptămâni, în urma deteriorării elementelor de susţinere ale radiotelescopului.
La baza deciziei de dezmembrare a stat o evaluare realizată luna trecută, care arăta că giganticul dispozitiv prezintă risc de prăbuşire catastrofală şi nu putea fi reparat fără a pune în pericol viaţa constructorilor.
Johnatan Friedman, un om de ştiinţă care a lucrat 26 de ani la Observatorul astronomic din Arecibo şi care trăieşte în zonă, a povestit reporterilor cum s-a simţit momentul prăbuşirii.
"A fost ca un bubuit. Ţipam. Ştiam exact ce era. N-am cuvinte să descriu starea în care mă aflam. A fost un sentiment îngrozitor, foarte profund", a spus el.
În 2016 a pierdut 'titlul' de cel mai mare radiotelescop din lume în faţa unei construcţii chinezeşti
Acest uriaş instrument astronomic a servit ştiinţa vreme de 57 de ani. A fost construit în anii '60 din secolul trecut, cu obiectivul iniţial de a servi la studiul părţii superioare a atmosferei terestre - ionosfera, însă ulterior a fost utilizat ca instrument pentru toate categoriile de cercetări radioastronomice, care implică studiul aştrilor din univers pe baza frecvenţelor radio.
Până în 2016, a fost cel mai mare radiotelescop din lume, fiind depăşit, la momentul respectiv, de FAST (acronimul în limba engleză pentru 'Telescop sferic cu deschiderea de 500 metri'), o construcţie cu scop similar, realizată în China.
De asemenea, a servit la turnarea unei scene a filmului Golden Eye, din seria James Bond.