În data de 20 iunie 2020, o stație meteo locală din Verhoiansk a consemnat 38 de grade Celsius.
Această valoare, care este obișnuită în zona Mediteranei, nu în Arctica, a fost înregistrată în timpul valului de căldură care a afectat Siberia în vara anului trecut.
Siberia este cunoscută drept una dintre cele mai reci regiuni ale planetei.
Verkhoiansk este situat la 115 kilometri nord de Cercul Arctic, iar stația sa meteorologică este activă încă din anul 1885.
În 2020, Siberia a consemnat temperaturi cu până la 10 grade peste media locală în majoritatea lunilor de vară, aspect care a contribuit la topirea gheții și la producerea unor incendii devastatoare.
Acest aspect a propulsat vara lui 2020 în topul celor mai calde trei înregistrate vreodată la nivel global, a arătat agenția meteorologică a ONU.
"Noul record oficializat marți este încă un semn al schimbărilor climatice", arată Petteri Taalas, secretarul general al OMM, citat de El Pais.
Acesta a amintit că în 2020 s-a măsurat și în Antarctica un record de temperatură, de 18,3 grade Celsius.
Regiunea arctică se confruntă cu un efect de seră mai rapid decât alte zone ale planetei, creșterea temperaturilor fiind de două ori mai mare decât media globală.
OMM continuă să verifice valorile termice extreme și se află în prezent în proces de confirmare a mai multor înregistrări de 54,4 grade consemnate în 2020 și 2021 în Valea Morții (California, Statele Unite), precum și a unei posibile maxime europene de 48,8 grade, raportată de o stație din Sicilia în această vară.
Colosul Thwaites din Antarctica ar putea să pleasnească precum un parbriz
Relativ stabilă până în prezent, c secțiune plutitoare a ghețarului Thwaites din Antarctica "s-ar putea sparge precum parbrizul unei mașini", avertizează oamenii de știință americani și britanici.
Această evoluție ar putea surveni în următorii cinci până la zece ani.
Thwaites este unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica, întinderea continentală înghețată de la Polul Sud.
El suscită interesul cercetătorilor din cauza ratei accentuate de topire.
Thwaites pierde anual 50 de miliarde de tone de gheață în apa oceanului.
Dacă s-ar topi toată gheața aflată în amonte, în bazinul de drenaj al ghețarului, cantitatea de apă generată ar fi suficientă pentru pentru a ridica nivelul oceanelor cu 65 cm, notează BBC.
Thwaites este un colos. Are aproximativ dimensiunea Marii Britanii sau Florida, iar viteza de curgere s-a dublat în ultimii 30 de ani, fenomenul fiind pus pe seama încălzirii apei oceanice.
"Va avea loc o schimbare dramatică în partea frontală a ghețarului, probabil în mai puțin de un deceniu. Atât studiile publicate, cât și cele nepublicate indică o astfel de evoluție", spune profesorul Ted Scambos, coordonatorul american principal al inițiativei internaționale de studiu în cazul Thwaites (ITGC).
"Văd (evoluția fenomenului) similară celei unui parbriz de mașină în care sunt câteva crăpături care se întind lent. Apoi, treci brusc cu mașina peste o denivelare și crăpăturile încep să se propage în toate direcțiile", spune, la rândul său, dr. Erin Pettit, de la Universitatea din Oregon.
Foto principală: Incendii de vegetație în Iakuția, Siberia, iulie 2021
Fotografii interioare: Incendii de vegetație în Novosibirsk, aprilie 2017, și ghețarul Thwaites din Antarctica