Pe insula Alexandra Land, locuită doar de personal militar și acoperită de permafrost, forțele rusești sunt staționate într-un complex în formă de trifoi pictat în culorile drapelului rus: alb, albastru și roșu.
Construit pe ruinele unui vechi sit sovietic, complexul acoperă acum mai mult de 14.000 de metri pătrați și este capabil să se întrețină independent timp de peste un an.
Baza este echipată cu necesități precum o centrală electrică și sisteme de purificare și încălzire a apei. De asemenea, are o clinică, sală de gimnastică, cinematograf, saună și chiar o biserică.
Toate facilitățile sunt conectate prin tuneluri încălzite, permițând celor aproximativ 150 de militari să reziste temperaturile care pot ajunge până la -42 grade Celsius.
„Acest complex este ca o stație spațială, singura diferență fiind că nu se află pe orbită, ci în deșertul arctic”, spune generalul Igor Churkin, unul dintre comandanții Flotei de Nord a Rusiei care ocupă baza.
În ciuda vânturilor puternice și a condițiilor meteorologice brutale, baza are și un aerodrom gigant. De acolo, două avioane de vânătoare MiG-31, unul dintre cele mai rapide avioane din lume, au finalizat un zbor peste Polul Nord în martie, o premieră pentru marina rusă.
Baza are, de asemenea, cu un sistem de apărare costieră cu bastion, cu o autonomie de 360 de kilometri.
Arctica, un teritoriu mult râvnit
Rusia se va așeza curând la aceeași masă cu Statele Unite, Canada, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda în cadrul summitului Consiliului Arcticii, al cărui președinție rotativă urmează să o preia.
În timp ce Moscova încearcă să își afirme influența în Arctica, disputele militare s-au intensificat în ultimii ani, atât forțele rusești, cât și cele NATO efectuând manevre pentru a-și manifesta ambițiile.
Forțele SUA și NATO efectuează manevre în Arctica cu o regularitate crescândă, potrivit lui Alexander Moiseyev, comandantul Flotei de Nord.
Pe măsură ce nivelul de gheață din Arctica scade, Rusia speră să câștige influență economică și să utilizeze canalul de transport maritim al Rutei Mării Nordului pentru a exporta petrol și gaze către piețele de peste mări.
Rusia a investit mult pentru dezvoltarea rutei care poate reduce călătoria către porturile asiatice cu 15 zile, față de ruta tradițională a Canalului Suez.
Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a transmis, luni, un mesaj țărilor care vor să exploateze zona arctică.
”Acestea sunt pământul și apele noastre”, a spus el, potrivit France 24.