Din puţinele informaţii furnizate de către presa locală, reiese că bărbatul ar fi un poliţist, care făcea parte din grupul de pază.
Potrivit surselor locale, un ofiţer de securitate a fost reţinut în oraşul Mecca pentru că a filmat cu telefonul mobil decapitarea femeii în public, informează Okaz, un cotidian saudit.
Poliţia nu a furnizat încă identitatea celui reţinut, dar a anunţat că el va fi judecat de instanţele militare şi Sharia (legea islamică).
Femeia decapitată, Laila Bint Abdul Muttalib Basim, originară din Myanmar, a fost executată săptămâna trecută, după ce autorităţile au găsit-o viniovată de torturarea şi uciderea fiicei sale vitrege, în vârstă de 7 ani.
Sentinţa dată în cazul ei a fost aprobată în prealabil de un ordin al familiei regale.
Decapitarea, care a avut loc pe o stradă centrală din Mecca săptămâna trecută, a fost înregistrată cu un telefon mobil şi urcată la scurt timp pe reţelele sociale.
Filmul a creat un val de rumoare în rândul activiştilor de protejare a drepturilor omului, care au cerut autorităţilor măsuri urgente.
Societatea Naţională pentru Drepturile Omului, o organizaţie saudită, care beneficiază de fonduri guvernamentale, a cerut ca bărbatul vinovat să fie "pedespsit exemplar".
Anul trecut, Arabia Saudită a executat 80 de persoane. Violul, crima, jaful armat, traficul de droguri, sodomia, vrăjitoria şi renunţarea la credinţa religioasă sunt fapte care aduc pedeapsa capitală în monarhia ultra-conservatoare a ţării.
Potrivit datelor Amnesty International, autorităţile de la Riad au una dintre cele mai mari rate a execuţiilor din lume: 79 de persoane au fost decapitate în 2013 şi 2012, iar alte 82 de persoane au primit aceeaşi pedeapsă în perioada 2010-2011.