„Regatul saudit consideră că metoda şi mecanismul de activitate şi dublele standarde din Consiliul de Securitate îl împiedică să-şi asume corespunzător responsabilităţile faţă de pacea mondială”, se arată într-o declaraţie a Ministerului de Externe saudit.
De asemenea, diplomaţia saudită a ţinut să precizeze că nu va face parte din Consiliul de Securitate până când nu sunt adoptate reforme.
O decizie de asemenea magnitudine nu putea fi luată decât de Abdullah sau de prinţul moştenitor Salman, susţine un analist saudit sub protecţia anonimatului.
„Arabia Saudită a lucrat pentru a intra în Consiliul de Securitate în ultimii trei ani. A pregătit diplomaţi, bărbaţi şi femei, crema Ministerului de Externe, cei mai talentaţi tineri. Apoi, brusc, cineva a decis să se retragă”, a declarat acesta.
Potrivit sursei citate, ţinta furiei Arabiei Saudite este Washingtonul, cel mai vechi aliat al acestei ţări. Riadul este nemulţumit de politica dusă de SUA în Orientul Mijlociu după Primăvara Arabă, iar acest lucru a deteriorat grav relaţiile dintre cele două părţi.
În plus, Arabia Saudită nu vede cu ochi buni apropierea recentă dintre SUA şi Iran, vechi rival regional, al cărei simbol este reprezentat de discuţia telefonică de luna trecută dintre Barack Obama şi Hassan Rouhani, cel mai important contact între cele două ţări în ultimele trei decenii.
Totuşi, principala nemulţumire a regatului saudit este faptul că ONU nu a reacţionat în privinţa Siriei. Ministerul de Externe din Arabia Saudită consideră că acest lucru îi permite regimului condus de Bashar al-Assad să continue crimele împotriva propriului popor, inclusiv cu arme chimice, fără a fi pedepsit.
Arabia Saudită, Ciad, Nigeria, Chile şi Lituania au fost alese de Adunarea Generală a ONU membre ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu mandate de doi ani.
Aceste ţări ar urma să înlocuiască Azerbaidjanul, Guatemala, Maroc, Pakistan şi Togo în Consiliul de Securitate al ONU începând de la 1 ianuarie 2014.