Antena 3 CNN Externe "Ar putea avea soarta orașelor Lîman și Herson" | Ce urmează pentru Rusia după Bahmut

"Ar putea avea soarta orașelor Lîman și Herson" | Ce urmează pentru Rusia după Bahmut

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 17:20 24 Mai 2023 Modificat la 18:00 24 Mai 2023
Bahmut 1
Sursa foto: hepta / Abaca Press

Însă este improbabil că forțele ruse vor fi capabile să păstreze acest oraș distrus, pe fondul unui contraatac ucrainean care a început deja, arată o analiză publicată de Washington Post.

Serghei Cereavatîi, purtător de cuvânt al Comandamentului Militar ucrainean din estul țării, susține că forțele Kievului încă dețin poziții într-o zonă restrânsă, la marginea de sud-vest a orașului.

În orice caz, sărbătoarea victoriei ruse ar putea fi una scurtă, iar Bahmut ar putea avea soarta altor orașe precum Izium, Lîman și Herson, ocupate de Rusia și ulterior eliberate.

Citește și: Evgheni Prigojin: "Cred că ucrainenii au astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume"

Asta, în contextul în care armata rusă este decimată după luni de pierderi semnificative și sfâșiată de rivalități interne.

"Povestea de la Bahmut nu este încă încheiată. Există forțe ucrainene la periferie, iar poziția Rusiei în Ucraina nu este deosebit de stabilă în acest moment. Rușii dețin controlul, dar acest lucru nu este definitiv", a estimat Dara Massicot, cercetător la Rand Corp., un grup de reflecție american.

Următoarele două-trei săptămâni vor fi cruciale pentru Moscova, în demersul de a-și prezerva "trofeul", a estimat ea.

Păstrarea orașului - care are o importanță strategică limitată, dar are valoare simbolică pentru ambele părți - ar presupune ca Moscova să retragă trupe din teritoriile ocupate anterior și să-și creeze, astfel, noi zone de vulnerabilitate.

"Rușii nu știu exact unde va începe contraofensiva ucraineană și, plecând de la localizarea majorității forțelor lor, par deosebit de îngrijorați de Zaporojie și de podul care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală", a mai spus Dara Massicot.

Washington Post: Dacă mercenarii Wagner se retrag, nu e clar cine le ia locul

O altă potențială sursă de probleme este retragerea mercenarilor Wagner, anunțată de fondatorul Evgheni Prigojin.

Retragerea ar urma să se finalizeze săptămâna viitoare.

"De la 1 iunie, niciun luptător Wagner nu va mai fi pe front până când nu vom trece printr-un proces de reorganizare, retehnologizare și pregătire suplimentară", a declarat Prigojin.

Mercenarii Wagner au servit ca principală forță de asalt la Bahmut, de când luptele s-au intensificat în toamna anului trecut.

Prigojin a trimis în luptă oameni slab pregătiți - în principal, condamnați recrutați din închisori în schimbul amnistierii sau reducerii pedepsei, cu experiență militară puțină sau inexistentă.

Strategia a fost aceea de a copleși - indiferent de pierderile proprii - forțele ucrainene.

Washington Post: Circa 10.000 de mercenari Wagner și-au găsit sfârșitul la Bahmut

Washington Post consemnează că aproximativ 10.000 de luptători Wagner, majoritatea foști condamnați, au fost uciși în zona Bahmut de la sfârșitul anului trecut, iar alte mii au fost răniți, potrivit celor mai recente estimări ale oficialilor americani.

Aceste pierderi uriașe au fost confirmate, miercuri, de însuși Evgheni Prigojin, după cum a consemnat presa internațională.

Totuși, afirmațiile acestuia privind retragerea din Bahmut sunt întâmpinate cu scepticism de către experții militari din SUA.

Ar fi pentru a treia oară când șeful Wagner anunță că își retrage trupele din Bahmut, după ce a invocat în trecutul recent faptul că armata rusă nu-i furnizează suficientă muniție.

Totuși, Wagner a rămas pe loc de fiecare dată.

"Situația s-a schimbat, deoarece obiectivul asumat de însuși Prigojin, și anume, capturarea orașului, a fost îndeplinit și nimeni nu-i poate reproșa că nu a mers până la capăt, așa că există o șansă ca ei să plece", spune Ian Matveev, analist militar rus.

"Însă va fi dificil pentru armata rusă să găsească un înlocuitor într-un timp atât de scurt, iar Wagner nu va lăsa pozițiile goale", a continuat acesta, conform publicației citate.

Washington Post: Opțiuni limitate pentru Rusia la Bahmut

Unitățile rusești cele mai apropiate de Bahmut nu sunt, probabil, apte să îndeplinească rolul jucat de lui Wagner, apreciază cercetătoarea de la Rand Corp.

Este vorba despre un conglomerat format din bărbați mobilizați recent și din combatanți din așa-numitele "Republici Populare" Lugansk și Donețk.

Aceste teritorii rusofone separatiste au fost sponsorizate de Moscova după invazia din 2014, din Crimeea, și anexate anul trecut de Vladimir Putin prin decret prezidențial, alături de regiunile Zaporojie și Herson.

În "republicile populare" operează grupări militare pro-ruse slab echipate și slab antrenate, care s-au luptat pe tot parcursul războiului să își mențină pozițiile defensive.

O altă opțiune pentru Moscova ar fi forțele sale aeropurtate, care s-au descurcat mai bine în conflict.

Însă angajarea lor în apărare la Bahmut ar putea duce la pierderi în rândurile unor trupe experimentate, care ar putea fi mai utile în altă parte, arată analiza din Washington Post.

Foto principală și galerie: Bahmut, redus la ruine după 10 luni de lupte intense

×
x close