Antena 3 CNN Externe Aproximativ 90% dintre locuitorii din Gaza au fost nevoiți să își părăsească domiciliile, de la începutul războiului

Aproximativ 90% dintre locuitorii din Gaza au fost nevoiți să își părăsească domiciliile, de la începutul războiului

gaza razboi hamas
90% din populația din Gaza, nevoită să își părăsească domiciliul. Sursă foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    04 Iul 2024   •   09:52

Aproximativ 90% din populația Fâșiei Gaza a fost mutată cel puțin o dată de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit agenției umanitare a ONU, scrie The Guardian.

Andrea De Domenico, șeful agenției OCHA a ONU în teritoriile palestiniene, a declarat, miercuri, că se presupune că aproximativ 1,9 milioane de persoane au fost mutate, în Gaza.

„Estimăm că nouă din 10 persoane din Fâșia Gaza au fost mutate cel puțin o dată, dacă nu chiar până la 10 ori, din păcate, din octombrie până acum”, a spus el reporterilor.

„Înainte estimam aproximativ 1,7 milioane de persoane, însă am avut o operațiune în Rafah și a fost nevoie de deplasări suplimentare”, a spus el, explicând creșterea.

„Apoi am avut și operațiuni în nord care au cerut mutarea mai multor oameni”, a adăugat el.

Acesta a explicat că operațiunile militare i-au forțat adesea pe oameni să își reseteze viața.

„În spatele acestor cifre, există oameni... care au temeri și nemulțumiri. Și probabil că aveau vise și speranțe...”, a spus De Domenico.

„Sunt oameni care în ultimele nouă luni au fost mutați ca niște pioni într-un joc de societate”.

El a subliniat faptul că Fâșia Gaza a fost împărțită în două de operațiunile militare ale Israelului, OCHA estimând că în nordul teritoriului asediat trăiesc 300.000-350.000 de oameni care nu au putut să meargă în sud.

Între timp, el a adăugat că, de la începutul războiului, se estimează că 110.000 de oameni au reușit să părăsească Fâșia Gaza înainte ca trecerea Rafah spre Egipt să fie închisă la începutul lunii mai.

De Domenico a mai spus că unele persoane au ales să rămână în Egipt, în timp ce altele au mers mai departe.

Cel mai sângeros război din Gaza, care a izbucnit după atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre israeliene.

Militanții au capturat, de asemenea, 251 de ostatici, dintre care 116 au rămas în Gaza, inclusiv 42 despre care armata spune că sunt morți.

Ofensiva de răzbunare a Israelului de atunci a ucis cel puțin 37.953 de persoane, de asemenea, majoritatea civili, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

×
Subiecte în articol: razboi Hamas Gaza ONU
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
„Aproape război civil”. Franța este în alertă, înaintea alegerilor de duminică
x close