Aproximativ 20.000 de ruşi au manifestat duminică la Moscova pentru a protesta faţă de recenta lege care interzice adoptarea copiilor ruşi de către americani, la apelul opoziţiei, care speră să reînvie mişcarea de contestare împotriva regimului, relatează AFP.
Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit poliţiei şi între 30.000 şi 50.000 de persoane potrivit lui Serghei Udalţov, unul dintre liderii opoziţiei, s-au reunit pe o temperatură de minus 13 grade Celsius.
Un corespondent al AFP a estimat numărul participanţilor la cel puţin 20.000 de persoane.
Manifestanţii, dotaţi cu pancarte ce înfăţişau fotografii cu deputaţii care au promovat legea în Parlament şi barate cu cuvântul "Ruşine", scris cu roşu, sau cu bannere pe care se putea citi "Anularea legii laşilor", mărşăluiau de-a lungul bulevardelor dintre piaţa Puşkin şi strada Saharov, scandând "Rusia fără Putin" sau "Putin hoţul!".
Scopul acestei manifestaţii este protestul faţă de o lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi care interzice adoptarea de copii ruşi de către americani.
Textul se vrea un răspuns la "lista Magniţki", o lege promulgată de preşedintele Barack Obama şi care interzice sejurul în Statele Unite unor oficiali ruşi implicaţi în moartea în închisoare, în 2009, a avocatului Serghei Magniţki, sau a altor persoane care încalcă drepturile omului.
Legea rusă a generat numeroase reacţii, atât în străinătate cât şi în ţară. Criticii afirmă că aceasta condamnă orfanii care ar fi putut fi îngrijiţi în Statele Unite.
"Este o lege ruşinoasă, care trebuie anulată", a declarat pentru AFP Iulia Şamanova, o tânără mamă participantă la marş.
Un alt manifestant a explicat că ruşii nu au reacţionat în mod special la precedentele legi adoptate de Dumă şi considerate represive de opoziţie, dar de această dată "este vorba despre copii".
Din 2008 şi până în 2011, 14.660 de copii ruşi au fost adoptaţi de străini, dintre care 5.177 de către americani, faţă de 33.300 de copii de către ruşi, potrivit cifrelor oficiale. Dintre copiii cu handicap, 728 au fost adoptaţi de străini, iar 137 de către ruşi.
Manifestanţii cer, de asemenea, dizolvarea Dumei (Camera inferioară a Parlamentului), pentru care cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta a srâns peste 100.000 de semnături.
Mai multe reuniuni de amploare mai mică au avut loc, de asemenea, în provincie, de la Iaroslavl (la 300 de kilometri nord-est de Moscova) la Tomsk (Siberia), trecând prin Ekaterinburg (Ural).
La Sankt-Petersburg (nord-vest), aproximativ 1.500 de persoane s-au reunit în centru cu pancarte care cereau: "Nu amestecaţi copiii în politică" sau "Banda lui Putin să fie blestemată", potrivit unei corespondente a AFP.
Opoziţia speră astfel să redea puţină vigoare mişcării de protest faţă de regimul preşedintelui Vladimir Putin, declanşată în decembrie 2011, după alegerile legislative marcate de fraude masive, potrivit opoziţiei şi observatorilor.
Această mişcare şi-a pierdut mult din suflu în ultimele luni, din cauza caracterului eterogen al opoziţiei şi al reprimării opozanţilor regimului.
"Am impresia că puterea face tot timpul câte ceva pentru ca mişcarea de contestare să nu se stingă", a declarat o manifestantă pentru Ecoul Moscovei.
Deputata Ekaterina Lahova, unul dintre autorii textului controversat, a apreciat că oamenii care au fost prezenţi "sunt mereu nemulţumiţi de ceva", potrivit postului de televiziune apropiat opoziţiei Dojd.