Antena 3 CNN Externe Crește numărul de ucraineni care acceptă cedarea de teritorii în schimbul păcii cu Rusia

Crește numărul de ucraineni care acceptă cedarea de teritorii în schimbul păcii cu Rusia

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:46 23 Iul 2024 Modificat la 15:46 23 Iul 2024
Ucraina Abaca
Soldați ucraineni exersând evacuarea răniților în timpul unui exercițiu tactic, 22 iulie 2024. Sursă foto: hepta / Abaca Press

Un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev arată că 32% dintre ucraineni ar accepta concesii teritoriale pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, transmite Agerpres.

Datele sunt valabile la nivelul lunii aprilie anul curent, precizează sursa citată.

Acest procentaj este cel mai mare înregistrat de la începutul războiului și a crescut de patru ori comparativ cu septembrie 2022, când doar 8% dintre cei chestionați s-au declarat de acord cu cedarea de teritorii în schimbul păcii.

O creștere semnificativă a avut loc din februarie, când proporția celor înclinați spre concesii teritoriale era de 26%.

Sondajul mai arată că 55% dintre ucraineni se împotrivesc în continuare cedării de teritorii.

Zelenski vrea un summit de pace în luna în care au loc alegeri prezidențiale în SUA

Lansarea unor negocieri de pace cu Rusia este o temă tot mai prezentă la nivelul opiniei publice din Ucraina, într-un context în care trupele Moscovei înaintează lent, dar constant, pe frontul din estul țării.

La această realitate se adaugă și incertitudinile privind noua administrație de la Washington, după alegerile prezidențiale din SUA, din luna noiembrie a acestui an.

Într-o propunere din luna iunie, respinsă între timp de Ucraina și de aliații ei occidentali, președintele rus Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Moscova și anexate prin decret în toamna lui 2022: Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

O altă condiție pusă de Putin viza abandonarea, de către Ucraina, a aspirației de a deveni membru NATO.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, săptămâna trecută, că are în vedere ca până în noiembrie - luna alegerilor din SUA - să avanseze un nou plan de pace, acceptat de aliații Kievului. Tot în noiembrie, Zelenski ar dori un nou summit de pace.

Președintele ucrainean s-a declarat, în premieră, în favoarea participării Rusiei la aceste noi discuții, în condițiile la care la summitul organizat în iunie, în Elveția, țara agresoare nu a fost invitată.

Rusia vrea ca Ucraina să accepte pierderea teritoriilor sub ocupație

Nu este clar, momentan, cum ar arăta noua formulă avansată de Kiev pentru încetarea ostilităților.

Precedenta formulă, pe care Zelenski a propus-o la sfârșitul anului 2022, cerea retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean și restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional.

Rusia a respins la momentul respectiv aceste condiții, cerând Ucrainei să recunoască "noile realități de pe teren", respectiv pierderea Crimeei și a celorlalte teritorii aflate sub ocupație.

×
x close