Antena 3 CNN Externe Vine sfârşitul lumii? Câte apocalipse am ratat şi ce urmează

Vine sfârşitul lumii? Câte apocalipse am ratat şi ce urmează

S.T.
1 minut de citit Publicat la 10:45 04 Ian 2016 Modificat la 10:45 04 Ian 2016
undeee.jpg
Foto: freeimages.com
Reprezentările apocaliptice au constituit dintotdeauna o sursă bogată pentru imaginarul colectiv. Periodic apar curente şi poveşti despre sfârşitul lumii aşa cum o ştim, cu sau fără posibilitatea salvării. Fie că este vorba despre o justificare a unor concepţii despre viaţă prin revelaţii despre destinul omenirii, fie despre nevoia de evadare din cotidian şi de a conferi realităţii sensuri mai adânci, oamenii nu au dus lipsă de profeţii.

Iată câteva dintre ele:

Cometa Hailey. Impresionantul veniment astronomic din 1910 avea să devină şi o sursă de nelinişte pentru populaţie, răspândindu-se nonsensuri cum că gazele toxice ale cometei vor intoxica pământul. Unii oportunişti au profitat de isterie şi au vândut pastile anti-cometă. Când s-a apropiat ziua trecerii pe lângă pământ, unii cetăţeni s-au refugiat în biserici, alţii s-au baricadat în case şi au pus prosoape în prag pentru a opri ‘fumul’.

Mileriţii. Falsul profet William Miller este poate cel mai faimos profet al secolului al XIX-lea. A prezis venirea lui Iisus şi că aceasta se va petrece după ce pământul va fi înghiţit de foc în martie 1843 sau 1844. Propovăduindu-şi ideea în presă şi tot felul de postere, a reuşit să convingă nu mai puţin de 100.000 de oameni să îşi vândă bunurile. Când sfârşitul nu a venit şi data a fost modificată de mai multe ori, adepţii nu s-au lăsat descurajaţi şi au fondat cultul adventist.â

Mai multe, pe historia.ro.

×
x close