”Potrivit acestei așa-zise profeții, ar urma să se producă o aliniere a planetelor și a Soarelui și o inversare a polilor magnetici ai Pământului. Nu are rost să aducem în discuție bazele științifice ale acestor afirmații, evident false”, a afirmat Funes.
El a explicat că în 2003, când a participat la un curs de astronomie extragalactică la Universitatea din Tegucicalpa /Honduras/, a avut ocazia de a constata capacitatea de observare a cerului de care dispuneau mayașii.
În orice caz - a continuat el - mayașii nu se întrebau dacă Pământul sau Soarele se află în centrul Universului, ci erau interesați mai curând să descopere un ”model repetitiv de observații din trecut care s-ar putea repeta și în viitor”.
Directorul Observatorului din Vatican a amintit că se știe acum că Universul a luat naștere acum circa 14 miliarde de ani, este format din 4% materie obișnuită, 23% materie ”întunecată” și 73% energie ”întunecată” și că, potrivit celor mai fiabile date de până acum, se extinde continuu, expansiunea sa fiind accelerată de energia neagră.
Tot ce se poate spune în momentul de față pe baze științifice certe despre viitorul Universului este că vor mai trece ”miliarde și miliarde de ani până să se sfârșească”, a conchis Funes.
Pe de altă parte, acesta a notat că viziunea creștină asupra Universului și istoriei au un sens și că în ființa umană sălășluiește convingerea că moartea nu poate avea ultimul cuvânt. ”Cosmologia ne arată că Universul se îndreaptă către un sfârșit în frig și obscuritate, în timp ce mesajul creștin ne învață, din contră, că la învierea din ultima zi Dumnezeu va reconstrui fiecare bărbat, fiecare femeie și întregul Univers”, a spus preotul iezuit și astronomul argentinian.