Antena 3 CNN Externe Inundații catastrofale în Bosnia: cel puțin 21 de oameni au murit. Salvatorii sapă printre ruine după dispăruți

Inundații catastrofale în Bosnia: cel puțin 21 de oameni au murit. Salvatorii sapă printre ruine după dispăruți

Inundatii Bosnia si Hertegovina, Jablanica, 5 octombrie 2024
Inundațiile catastrofale din Bosnia și Herțegovina s-au produs după o vară extrem de secetoasă. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    05 Oct 2024   •   16:19

Operațiunile de salvare erau în curs de desfășurare, sâmbătă, în Bosnia și Herțegovina, țară lovită de cele mai distrugătoare inundații din ultimii ani, relatează CNN.

În cursul dimineții, echipele de căutare săpau printre dărâmături în localitatea Donja Jablanica, după persoane date dispărute.

Aici, precipitațiile deosebit de abundente căzute într-un timp scurt au determinat prăbușirea unei cariere de material de construcție, iar molozul s-a revărsat peste casele și mașinile din sat.

Enes Imamovic, un localnic în vârstă de 66 de ani, a povestit că a fost trezit de zgomote puternice în dimineața zilei de vineri, în jurul orei locale 5.

„Totul era alb de la pietrele și praful căzute din carieră, iar casa prietenilor mei dispăruse. Am auzit țipete”, a declarat Imamovic.

Televiziunea locală a relatat că 21 de persoane au murit și alte câteva zeci au fost date dispărute în zona Jablanica, la 70 de kilometri sud-vest de Sarajevo.

Inundațiile catastrofale au fost precedate de o secetă extremă în timpul verii

Ploaia torențială din timpul nopții a întrerupt căutările, dar, pe măsură ce precipitațiile s-au oprit, operațiunile au fost reluate.

„Există mai multe sate în zonă la care încă nu se poate ajunge și nu știm ce vom găsi acolo”, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de salvare montană.

Guvernul urma să prezinte situația la zi în cursul după-amiezii de sâmbătă.

Comisia electorală națională a decis să amâne alegerile locale din acest weekend în municipalitățile afectate de inundații, în timp ce votarea va continua în alte regiuni.

La rândul său, Federația bosniacă de fotbal a amânat toate meciurile, în urma tragediei din țară.

Inundațiile din Bosnia și Herțegovina urmează unei secete fără precedent din lunile de vară, care a dus la secarea multor râuri și lacuri și a afectat agricultura și aprovizionarea cu apă a zonelor urbane din Balcani și dintr-o mare parte a Europei.

Specialiștii spun că înmulțirea fenomenelor meteorologice extreme poate fi atribuită schimbărilor climatice.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close