Antena 3 CNN Externe APEC. Acord istoric pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

APEC. Acord istoric pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

APEC. Acord istoric pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
08 Sep 2007   •   19:57

Prima zi a summit-ului Forumului de cooperare economică Asia-Pacific, din Australia, a adus şi încheierea unui prim acord între cei 21 de lideri de stat şi de guvern. Membrii APEC au convenit să adopte un obiectiv pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acelaşi timp, mii de oameni au protestat în Sydney, pentru a cere şefilor de stat şi de guvern să ia măsuri mai concrete.
Liderii APEC au semnat Declaraţia de la Sydney, care prevede ca fiecare ţară să ia propriile măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Potrivit premierului australian John Howard, această înţelegere este un pas important către un consens internaţional.

„Declaraţia de la Sydney a fost adoptată. Le mulţumesc liderilor din cadrul APEC. Este un pas important pe calea către un acord internaţional asupra schimbărilor climatice, ce recunoaşte nevoia de a înregistra progrese. În acelaşi timp, recunoaşte şi faptul că economiile unor state oferă perspective diferite în ceea ce priveşte provocarea reprezentată de încălzirea globală.” a declarat, la finalul întâlnirii de sâmbătă, premierul australian John Howard. Potrivit analiştilor, Declaraţia reprezintă un compromis între economiile bogate şi sărace din cadrul APEC. Evenimentele de la Sydney au fost marcate de proteste de amploare.

Cel puţin 10.000 de persoane au manifestat împotriva războiului din Irak şi pentru apărarea mediului. Demonstranţii au cerut mai-marilor lumii să ia măsuri mai concrete pentru a lupta împotriva pericolului reprezentat de schimbările climatice. Întrevederi în cadrul summit-ului APEC vor avea loc şi duminică, însă nu toţi liderii îşi vor putea prelungi şederea. Gazdele au decis, astfel, ca petrecerea de final să fie organizată cu o zi mai devreme. Australienii au avut parte astfel şi de un spectacol de artificii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close