Antena 3 CNN Externe Apărarea aerospațială din SUA a detectat patru avioane militare rusești în apropiere de Alaska

Apărarea aerospațială din SUA a detectat patru avioane militare rusești în apropiere de Alaska

Bombardier strategic Tupolev Tu-95
Mai multe aeronave rusești au fost depistate la începutul acestei săptămâni în apropiere de Alaska. Sursă: Hepta
de A.I.    |    24 Sep 2024   •   23:41

Comandamentul nord-american de apărare aerospațială, NORAD, a detectat patru avioane militare rusești care zburau în apropiere de Alaska, relatează CNN.

Potrivit NORAD, incidentul s-a petrecut luni, la mai puțin de două săptămâni după ce soldați ai armatei americane au fost desfășurați în zonă, pe fondul intensificării exercițiilor militare rusești și chineze în regiune.

Aeronavele ruse au rămas în spațiul aerian internațional, în zona de identificare a apărării antiaeriene (ADIZ) din Alaska, fără a intra în spațiul aerian american sau canadian, a precizat NORAD într-un comunicat.

„Această activitate rusă în ADIZ Alaska are loc în mod regulat și nu este văzută ca o amenințare”, se arată în documentul menționat.

De altfel, NORAD a interceptat aeronave militare rusești care zburau în apropiere de Alaska de mai multe ori în această lună, precizează CNN.

SUA desfășoară trupe în Alaska

Pe 12 septembrie, armata americană a trimis elemente ale Diviziei 11 Aeropurtate pe Insula Shemya din Alaska.

Oficialii militari americani au spus că această „demonstrație de forță letală și pregătită” este un răspuns la exercițiile militare rusești din zonă.

Divizia 11 aeropurtată este cunoscută sub numele de Arctic Angels (Îngerii arctici) și este staționată în mod normal la Joint Base Elmendorf-Richardson și Fort Wainwright din Alaska.

CNN notează, în context, că relațiile SUA cu cei doi adversari militari principali rămân tensionate, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. 

Beijingul rămâne principalul competitor militar al SUA, iar gestionarea relațiilor cu Rusia și China va fi o provocare majoră, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, conchide sursa citată.

×
Subiecte în articol: ADIZ Alaska Rusia NORAD China
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close