Antena 3 CNN Externe Anunţul important făcut de un oficial FMI. De ce are nevoie Grecia

Anunţul important făcut de un oficial FMI. De ce are nevoie Grecia

grecia.jpg
Foto: Agerpres
10 Iul 2015   •   10:58
Grecia ar putea avea nevoie de o relaxare a datoriilor şi o finanţare mai mare decât a estimat FMI acum o săptămână, a afirmat joi economistul şef al instituţiei, Olivier Blanchard,.

"Credem că evoluţiile actuale ar putea implică o finanţare mai mare, cel puţin pentru susţinerea băncilor şi o restructurare mai mare a datoriilor decât estimam în raport", a afirmat Blanchard într-o postare pe blog, relatează MarketWatch.

Într-un raport publicat săptămâna trecută se arată că Grecia ar avea nevoie de un nou ajutor de peste 60 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului de finanţare, precum şi de o relaxare a termenilor de rambursare a datoriilor prin extinderea maturităţilor.

Raportul a fost pregătit înainte de convocarea referendumului de către autorităţile elene, decizie care a necesitat introducerea controlului capitalului.

Statul elen mai dispune de lichidităţi pentru doar câteva zile, iar controlul de capital previne prăbuşirea totală a sistemului financiar.

Comentariile economistului şef al FMI semnalează că reprezentanţii Fondului ar putea considera că Grecia ar putea avea nevoie şi de o reevaluare în scădere a datoriilor, nu doar de prelungirea termenelor de rambursare, dacă situaţia economică se va înrăutăţi.

Poziţia FMI intră în contradicţie cu cea a celui mai mare şi puternic creditor al Greciei, Germania. Autorităţile de la Berlin au exclus orice reevaluare în scădere a datoriilor Greciei către Germania.

Oficialii zonei euro consideră că FMI este prea pesimist în evaluarea situaţiei Greciei, a scris Blanchard, factor care reduce estimarea privind amploarea măsurilor de relaxare a datoriilor.

Evaluarea FMI ar putea încuraja Grecia să ceară Germaniei concesii mai mari în privinţa datoriilor decât vor autorităţile de la Berlin.

Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme şi cere în schimb un nou program de ajutor de 53,5 miliarde de euro, până cel puţin în 2018.


×
Subiecte în articol: Grecia criza Grecia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close