"Credem că evoluţiile actuale ar putea implică o finanţare mai mare, cel puţin pentru susţinerea băncilor şi o restructurare mai mare a datoriilor decât estimam în raport", a afirmat Blanchard într-o postare pe blog, relatează MarketWatch.
Într-un raport publicat săptămâna trecută se arată că Grecia ar avea nevoie de un nou ajutor de peste 60 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului de finanţare, precum şi de o relaxare a termenilor de rambursare a datoriilor prin extinderea maturităţilor.
Raportul a fost pregătit înainte de convocarea referendumului de către autorităţile elene, decizie care a necesitat introducerea controlului capitalului.
Statul elen mai dispune de lichidităţi pentru doar câteva zile, iar controlul de capital previne prăbuşirea totală a sistemului financiar.
Comentariile economistului şef al FMI semnalează că reprezentanţii Fondului ar putea considera că Grecia ar putea avea nevoie şi de o reevaluare în scădere a datoriilor, nu doar de prelungirea termenelor de rambursare, dacă situaţia economică se va înrăutăţi.
Poziţia FMI intră în contradicţie cu cea a celui mai mare şi puternic creditor al Greciei, Germania. Autorităţile de la Berlin au exclus orice reevaluare în scădere a datoriilor Greciei către Germania.
Oficialii zonei euro consideră că FMI este prea pesimist în evaluarea situaţiei Greciei, a scris Blanchard, factor care reduce estimarea privind amploarea măsurilor de relaxare a datoriilor.
Evaluarea FMI ar putea încuraja Grecia să ceară Germaniei concesii mai mari în privinţa datoriilor decât vor autorităţile de la Berlin.
Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme şi cere în schimb un nou program de ajutor de 53,5 miliarde de euro, până cel puţin în 2018.