"Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm acum nu este virusul propriu-zis, ci lipsa de leadership şi de solidaritate", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesu, părând să facă referire la decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din OMS.
"Diviziunile dintre noi oferă un avantaj virusului; nu putem învinge pandemia dacă suntem divizaţi", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesu într-un discurs rostit în faţa reprezentanţilor statelor membre OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesu a anunţat înfiinţarea unei comisii pentru evaluarea felului în care a fost gestionată pandemia. "Sunt mândru să anunţ că fostul premier Helen Clark (Noua Zeelandă) şi fostul preşedinte liberian Ellen Johnson Sirleaf au acceptat să prezideze această comisie de evaluare, pe care o considerăm o entitate independentă pentru pregătirea şi reacţia la pandemii. Nu îmi pot imagina două personalităţi mai independente pentru a face această evaluare onestă şi a ne ajuta să înţelegem ce s-a întâmplat şi ce ar trebui să facem pentru a evita astfel de tragedii în viitor", a subliniat directorul OMS.
Donald Trump a anunțat încheierea relației cu OMS din cauza ineficienței de care a dat dovadă în gestionarea crizei de coronavirus
Administrația Donald Trump a anunțat marți Congresul american şi Naţiunile Unite că SUA au început demersurile pentru retragerea din OMS. Donald Trump a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că dorește încheierea relației cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii din cauza ineficienței de care a dat dovadă OMS în gestionarea pandemiei de coronavirus.
Până în prezent, la nivel mondial au fost confirmate peste 12 milioane de cazuri de coronavirus şi 550.135 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).
La nivel mondial, până în momentul de față, s-au înregistrat 12.093.782 de cazuri pozitive, 550.440 de decese și 6.639.503 de infectări. SUA este cea mai afectată din lume de către coronavirus, atât în ceea ce privește cazurile pozitive, cât și în privința deceselor.