Liderul executivului catalan, Carles Puigdemont, a declarat sâmbătă seara că va convoca Parlamentul regional pentru "a dezbate şi decide" un răspuns la măsurile contra procesului de independenţă şi cu obiectivul de "a apăra instituţiile" din Catalonia, transmite agenţia EFE.
Consiliul de miniştri al Spaniei, reunit sâmbătă în şedinţă de urgenţă, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont şi a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniştrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situaţie excepţională'.
Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituţia Spaniei - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de stat -, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei şi convocarea de alegeri în termen de şase luni în această regiune.
Poporul Cataloniei nu poate accepta măsurile "ilegale" luate de guvernul spaniol pentru a conduce regiunea direct de la Madrid, a spus Carles Puigdemont, într-un discurs susţinut sâmbătă seara.
Liderul catalan, citat de Reuters, a apreciat că respectivele măsuri, care ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, reprezintă "cel mai grav atac la adresa instituţiilor şi poporului din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco".
"Solicit parlamentului (catalan -n.r.) să se reunească într-o sesiune plenară în cadrul căreia noi, reprezentanţii suveranităţii cetăţenilor, vom fi în măsură să decidem asupra acestei încercări de lichidare a guvernului nostru şi a democraţiei noastre şi să acţionăm în consecinţă", a subliniat Puigdemont, în discursul său televizat.
De asemenea, el a denunţat, potrivit AFP, deciziile guvernului spaniol menite să preia controlul executivului catalan, apreciind că acesta se plasează astfel "în afara statului de drept".