Antena 3 CNN Externe Anunţul făcut de Comisia Europeană: Britanicii NU le pot interzice românilor să lucreze pe teritoriul Marii Britanii din 2014

Anunţul făcut de Comisia Europeană: Britanicii NU le pot interzice românilor să lucreze pe teritoriul Marii Britanii din 2014

Anunţul făcut de Comisia Europeană: Britanicii NU le pot interzice românilor să lucreze pe teritoriul Marii Britanii din 2014
Foto: translations.com
05 Feb 2013   •   09:28
Autorităţile britanice nu le pot interzice românilor şi bulgarilor lucreze pe teritoriul Marii Britanii, începând cu 1 ianuarie 2014, a declarat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Ocuparea forţei de muncă Laszlo Andor, citat de Novinite.com.

"Niciun stat membru UE nu poate încălca unilateral angajamentele asumate prin legislaţia UE, iar comisarul Andor a subliniat acest lucru în repetate rânduri", a explicat Jonathan Todd. Declaraţia a fost făcută după ce serviciul de presă al comisarului a fost rugat să comenteze apelurile lansate de unii politicieni britanici şi de presă pentru ca Marea Britanie să menţină închisă piaţa muncii pentru români şi bulgari şi după 1 ianuarie 2014.

Întrebat ce sancţiuni ar putea impune Comisia Europeană Marii Britanii în cazul în care Guvernul de la Londra ar recurge la măsuri de restricţionare de drepturilor la muncă pentru cetăţenii din cele două ţări după această dată, Todd a precizat că, în acest caz ,CE ar iniţia o procedură de infringement.

"În orice caz, trebuie să aşteptăm să vedem cum va evolua situaţia. Nu putem spune încă dacă aceşti paşi sunt posibili. Dar niciun alt stat membru nu are dreptul să restricţioneze accesul la piaţa muncii pentru români şi bulgari după 1 ianuarie 2014", a declarat purtătorul de cuvânt.

Acesta a reamintit că CE a aprobat un raport care constată că forţa de muncă imigrantă din cele opt state est-europene care au aderat la UE în 2004 a contribuit cu 1,2 la sută la PIB-ul Marii Britanii între 2004 şi 2009.

La data de 1 ianuarie 2014 expiră perioada de tranziţie de şapte ani de la aderarea celor două ţări la UE, în care statele membre au putut limita accesul românilor şi bulgarilor la piaţa muncii.



 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana forta de munca
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close