Antena 3 CNN Externe Anunţul făcut de Casa Albă. Cum contrazice Washingtonul Turcia

Anunţul făcut de Casa Albă. Cum contrazice Washingtonul Turcia

casa-alba_9c23bb0f2c.jpg
de O.P.    |    09 Oct 2014   •   08:36

Crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia, în vederea protejării persoanelor strămutate din cauza conflictului armat din Siria, "nu este studiată" la Washington, a anunţat miercuri Casa Albă, relatează AFP.

"Este o idee pe care turcii au avansat-o în mai multe rânduri, iar noi am discutat, evident, cu ei despre ea, dar nu este studiată în prezent", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Executivului american.

Cu câteva ore mai devreme, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic Philip Hammond, că această idee merită "efortul să fie examinată".

"Nu am exclus-o niciodată, dar nu intenţionăm să o punem în practică în acest stadiu", a subliniat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, încercând să rectifice "tirul" un pic mai târziu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pledat în mai multe rânduri pentru instaurarea unei zone-tampon şi unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei, cu scopul de a proteja sectoare aflate sub controlul opoziţiei moderate faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi populaţii care se refugiază din calea războiului civil din ţara lor.

Parisul a anunţat miercuri că susţine o asemenea iniţiativă. Şeful statului francez François Hollande susţine crearea unei asemenea zone-tampon "pentru găzduirea şi protejarea persoanelor deplasate", a anunţat preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între Hollande şi Erdogan.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close