Antena 3 CNN Externe Anunțul lui Putin în criza de la granița cu România: ”Noi trebuie să facem față unei adevărate amenințări”

Anunțul lui Putin în criza de la granița cu România: ”Noi trebuie să facem față unei adevărate amenințări”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 16:19 21 Feb 2022 Modificat la 16:28 21 Feb 2022
pjimage - 2022-02-21T161132.128
Sursa foto: Captură Youtube

În cadrul unei conferințe de presă de la Kremlin, Vladimir Putin a reiterat ideea că includerea Ucrainei în NATO va însemna o amenințare sporită pentru Rusia, din cauza articolului 5 din tratatul NATO  care presupune că toate țările Alianței trebuie să își apere membrii în cazul unei agresiuni.

”Noi trebuie să facem față unei adevărate amenințări”, a spus președintele Rusiei vorbind despre dorința Ucrainei de a re-anexa Crimeea.

„Trebuie să decidem împreună ce vom face în continuare și cum trebuie să acționăm în situația care a apărut astăzi”, a spus Putin.

Putin a spus că întâlnirea va lua în considerare, de asemenea, pași suplimentari legate de cererile sale de „garanții de securitate” din partea Occidentului, cum ar fi retragerea prezenței NATO în Europa de Est și un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic care să împiedice Ucraina să adere vreodată la alianță.

„Pentru noi, aceasta este sarcina nr. 1”, a spus Putin. „Este o prioritate pentru țara noastră să-și asigure securitatea și condițiile de dezvoltare.”

Întâlnirea a avut loc la o zi după ultima rundă de diplomație cu mize mari a președintelui Macron, care părea să ofere o nouă speranță pentru o rezoluție pașnică asupra Ucrainei, deoarece oficialii de la Casa Albă au declarat că Biden va fi dispus să ia în considerare discuții directe cu omologul său rus, atâta timp cât Rusia nu invadează.

 Putin a spus săptămâna trecută că forțele ucrainene au efectuat un „genocid” al vorbitorilor de rusă în estul Ucrainei, o afirmație falsă pe care oficialii occidentali o consideră o încercare de a construi un caz pentru o intervenție militară.

Televiziunea de stat rusă a difuzat afirmații nefondate că Ucraina pregătea o ofensivă împotriva teritoriilor separatiste susținute de ruși din estul țării.

Deși nu a confirmat planurile pentru un summit, Peskov a remarcat că ministrul de externe Serghei V. Lavrov plănuia să se întâlnească cu secretarul de stat Antony J. Blinken în această săptămână și că ar putea vorbi și cu omologul său francez.

Oficialii de la Casa Albă au spus că un posibil summit între Biden și Putin va avea loc numai după întâlnirile dintre cei mai mari diplomați ai celor două țări, care sunt programate provizoriu pentru sfârșitul acestei săptămâni.

Lavrov a părut de asemenea, nesigur în privința perspectivelor diplomației. „Nu suntem împotriva summiturilor, nu suntem împotriva întâlnirilor”, a spus el la conferința de presă de luni. „Dar înainte de a ne întâlni este important să înțelegem cum se vor încheia aceste summit-uri și întâlniri.”

Într-o declarație de la Casa Albă, Jen Psaki, secretarul de presă, a spus că domnul Biden a acceptat ideea unor discuții cu domnul Putin „în principiu” și a spus că Statele Unite rămân angajate să urmărească diplomația „până în momentul în care un începe invazia.”

„Suntem, de asemenea, gata să impunem consecințe rapide și grave dacă Rusia alege în schimb războiul”, a scris ea în declarație. „Și în prezent, Rusia pare să continue pregătirile pentru un asalt pe scară largă asupra Ucrainei”.

 

×
x close