Realizatoarea TV Olga Skabeyeva a spus la postul Rusia 1 că, în urma campaniei militare din Ucraina, puterea de la Kremlin a ajuns în situația de a "demilitariza" întreaga Alianță Nord-Atlantică, NATO.
"Poate că a venit timpul să recunoaștem că este posibil ca operațiunea specială a Rusiei în Ucraina să se fi încheiat, în sensul că a început un adevărat război, și mai mult decât atât, este vorba de Al Treilea Război Mondial. Suntem obligați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci întregul NATO", a afirmat Skabeyeva.
Această accentuare a amenințărilor la televiziunea rusă vine după ce mai mulți invitați - între care un analist militar și un parlamentar - au atras atenția asupra problemelor cu care trupele ruse se confruntă în Ucraina.
Russian state TV's Olga Skabeyeva says it might be time to admit that the "special operation in Ukraine is over"
— Francis Scarr (@francis_scarr) May 30, 2022
Russia has now been "forced to demilitarise the whole of Nato", she claims
(with subtitles) pic.twitter.com/HdNjur9Wg9
Colonelul în retragere Mihail Hodarenok a șocat asistența acum două săptămâni, declarând că ""situația se va înrăutăți în mod clar" pentru Rusia, în contextul în care Ucraina primește ajutor militar din partea statelor din Occident și poate mobiliza, la nevoie, un milion de oameni.
Hodarenok a atras atenția și asupra izolării Rusiei pe plan internațional.
La rândul său, parlamentarul rus Franț Klințevici, veteran al războiului din Afganistan, a estimat că armata ucraineană este printre cele mai puternice din lume.
"Nu vreau să jignesc pe nimeni, în niciun caz. Am luptat peste șapte ani în război. Dar acest război - și sper că nu sunt ofensați camarazii mei - este diferit de cel pe care l-am purtat în Afganistan, deoarece luptăm împotriva uneia dintre cele mai puternice și mai bine antrenate armate din lume. Luptăm împotriva soldaților și ofițerilor ruși care au exact aceeași mentalitate ca a noastră", a susținut parlamentarul, fiind nevoit să ridice vocea în timp ce gazda emisiunii încerca să-l întrerupă.
Aceste "momente ale adevărului" au avut loc într-o perioadă în care analiștii internaționali și presa occidentală semnalau dificultățile și avansul lent al trupelor ruse în Donbas.
Schimbarea de ton vine pe fondul intensificării ofensivei ruse în Donbas
În prezent, însă, situația pare că s-a schimbat: rușii presează puternic la Severodonețk și Lîsîceansk iar căderea acestor orașe ar face ca întreaga regiune ucraineană Lugansk să ajungă sub controlul Moscovei.
În plus, eventuala intrare a trupelor din Belarus în război, de partea Moscovei, reaprinde speculațiile că Putin intenționează să reia atacul asupra Kievului.
Autoritățile de la Minsk au anunțat că armata din Belarus organizează exerciții militare la granița cu Ucraina din 22 iunie și până pe 1 iulie.
Radu Tudor: "O lungă vară fierbinte dacă Belarus întră în război"
Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor anticipează 'o lungă vară fierbinte', ca urmare a participării active a Belarusului la invazie.
"Belarus face parte din arhitectura de invazie a Rusiei în Ucrainei. Cea mai mare parte a operațiunii declanșate în februarie a început de pe teritoriul statului belarus. Statul condus de Aleksandr Lukaşenko este, deci, parte a acestui război. Nu cred că un stat implicat cu arme și personal în război are timp şi resurse pentru exerciții.
Cred că în spatele anunțului referitor la exerciții se ascunde dorința Moscovei și a lui Putin de a lansa o nouă ofensivă asupra Kievului, așa cum au avertizat analiștii militari occidentali. Este foarte posibil să avem o 'lungă vară fierbinte', ca urmare a efortului disperat al Moscovei de a-l înlătura pe Volodimir Zelenski.
Nu e vorba de exerciții militare. Pretextul exercițiilor militare a fost folosit de Rusia și înaintea invaziei din 24 februarie.", a anticipat Radu Tudor.
Radu Tudor: "Dacă Rusia este atacată pe teritoriul său, Putin ar putea recurge la arme nucleare"
SUA nu vor livra Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, care pot lovi teritoriul Rusiei.
Clarificarea a fost adusă chiar de președintele SUA, Joe Biden.
Este o decizie o decizie care provoacă dezamăgire la KieV: președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că o victorie a Ucrainei în războiul pornit de Rusia este foarte puțin probabilă fără aceste sisteme cu rază lungă.
"Eu cred că este o decizie foarte înțeleaptă ca SUA să nu furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă. Cred că SUA, cel mai important furnizor militar şi de asistență de securitate pentru Ucraina, analizează foarte bine evoluția acestui război (...) Ajutorul de 40 de miliarde de dolari, aprobat de Joe Biden, înseamnă, probabil, garanția că Ucraina va rezista în fața invaziei ruse.
Însă rachetele cu rază lungă ar putea fi folosite de ucraineni pentru a lovi, în disperare, teritoriul Rusiei. Rusia nu trebuie lovită, nu trebuie atacată.
Rusia este în momentul de față un urs turbat care trebuie pus cu botul pe labe. Trebuie învinsă pe teritoriul Ucrainei și alungată din teritoriul pe care l-a invadat (...) Dacă va fi lovită Rusia, Putin ar putea justifica folosirea armelor nucleare tactice şi, de aici, să pornească un al treilea război mondial. Trebuie să evităm acest lucru.
Rusia trebuie învinsă în Ucraina, nu trebuie atacată pe teritoriul ei", concluzionează Radu Tudor.
Foto: atac rusesc cu lansator de rachete "Uragan" într-o locație neprecizată din Ucraina, 27 mai 2022